Porečki delfin čeka se cijele godine

Do 13 sati u vodu je ušlo oko 900 rekreativaca (T. KOCIJANČIĆ)
Do 13 sati u vodu je ušlo oko 900 rekreativaca (T. KOCIJANČIĆ)

Prekrasan sunčan dan i mirno more bili su danas idealni uvjeti za najmasovniji rekreativni plivački maraton s naše strane Jadrana, popularni Porečki delfin, kojemu je to bilo 14. izdanje, organizirano uz podršku Grada i porečke Turističke zajednice. Već na startu, na plaži ispod hotela Pical, u 9.30 sati okupio se velik broj plivačica i plivača rekreativaca, a do 13 sati ušlo ih je u vodu oko 900. Procjena organizatora bila je da će biti oko 1.500 sudionika, koliko ih otprilike bude svake godine. Naime, "delfinaši" rekreativci mogli su startati u bilo koje vrijeme između 9.30 i 15 sati i doći do cilja najkasnije do 17 sati.

Maratonci rekreativci došli su iz cijele Istre, ali i Hrvatske, Mađarske, odakle tradicionalno ciljano na ovaj maraton dolazi između 400 i 500 plivača, zatim iz Slovenije, Italije, Austrije i drugih zemalja. Mnogi su se od njih pripremali cijele godine za ovaj maraton, a plivali su svi, od najmanjih do najstarijih. Odabrati su mogli tri dionice kroz uvalu Peškera - 1.500, 3.000 ili 5.000 metara, za što je svatko dobio majicu s natpisom "I did it" i medalju - zlatnu, srebrnu ili brončanu. Za sudjelovanje nije bila bitna ni fizička sprema, jer važno je samo bilo odraditi do kraja zacrtanu trasu.

U sklopu Porečkog delfina održano je i 14. izdanje plivačkog maratona koji se boduje za Cro Cup, za što je start bio na istom mjestu, ali pola sata ranije nego za rekreativce. Profesionalci su plivali 5.000 metara, a prvi su u cilj ušli Splićani Roko Čopac u muškoj i Karla Šitić u ženskoj kategoriji. Bila je to deveta od deset utrka u ovogodišnjem natjecanju za Cro Cup, a posljednja će se stanica odvijati u Rovinju. (T. KOCIJANČIĆ; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter