Porečki CGI za više žena na izborima

Nataša Vajagić i Silvia Žufić Dujmović (V. HABEREITER)
Nataša Vajagić i Silvia Žufić Dujmović (V. HABEREITER)

"Upućujemo zahtjev političkim strankama da na predstojećim lokalnim izborima poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova te kandidiraju najmanje 40 posto žena. Također, želimo upozoriti da je dužnost političkih stranaka da vode računa o interesima i potrebama žena, koje čine 52 posto stanovništva", rekle su danas na konferenciji za novinare predstavnice porečkog Centra za građanske inicijative.

One su zajedno s feminističkim organizacijama CESI, Babe!, Domine i Delfin, koje su u isto vrijeme u četiri različite hrvatske regije održale presice, željele upozoriti na važnost poštivanja ravnopravnosti spolova, ali i potaknuti i motivirati žene da se kandidiraju za izvršna i predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

- Po Zakonu o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine, političke stranke su prilikom utvrđivanja i predlaganja liste kandidata i kandidatkinja za izbor zastupnika u Sabor, za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i za izbor u EU-parlament dužne poštovati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. Postupno povećanje podzastupljenog spola mora se postići najkasnije prilikom provedbe trećih redovitih izbora, rekla je Silvia Žufić Dujmović, koordinatorica CGI-ja.

Dodala je da kreatori i kreatorice lista ove lokalne izbore mogu vidjeti i kao dobar uvod u sljedeće, kada će se početi primjenjivati zakon o kvotama i kada više neće moći izlaziti na izbore s listama na kojima nisu jednako zastupljena oba spola.

Voditeljica projekta Nataša Vajagić iznijela je podatke o nedavnim izborima za EU-parlament, na kojima će hrvatsku delegaciju činiti šest žena, četiri s HDZ-ove i dvije sa SDP-ove liste.

- Iako je HDZ kandidirao pet žena, najmanje među parlamentarnim strankama, njih četiri bile su u gornjoj polovici liste. Na razini svih lista udio žena bio je 38 posto, ali ono što je važno je činjenica da su sve parlamentarne stranke, osim HDSSB-a, kandidirale više od 40 posto žena. No, vrlo je malo žena bilo među nositeljima lista, svega 18 posto, rekla je Vajagić. Dodala je da se na izborima za EU-parlament pokazalo da je moguće zadovoljiti kvote od 40 posto podzastupljenog spola te pozvala stranke i nezavisne da na svoje liste podjednako uvrste oba spola, kao i da se imena navode naizmjenično. Dodala je da je na proteklim lokalnim izborima u Istarskoj županiji u njenu skupštinu ušlo 29 žena, u vijeća gradova 28, a u vijeća općina samo 17 posto. (V. HABEREITER) 


Podijeli: Facebook Twiter