Porecke teme na Frankfurtskom sajmu knjiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga za djecu "Kratka pripovijest o Zvanetu Nedostojnom, gospodaru palace Sincic" i monografija poreckog umjetnika Emila Bencica "Od znatiželje do iskustva" - dvije su knjige lani promovirane u Porecu uvrštene u izbor ukupno 27 naslova hrvatskih nakladnika izabranih za sudjelovanje na izložbi "Book Art International" održanoj u sklopu netom završenog Medunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu te na izložbi "Best Designed Books All Over the World" koja ce se u ožujku iduce godine održati u Leipzigu.

"Pripovijest o Zvanetu Nedostojnom" ujedno je i jedini istarski predstavnik medu nakladnicima, a rijec je o Zavicajnom muzeju Poreštine. Ideja o nastanku proizašla je iz znanstvenog rada ravnateljice muzeja Elene Uljancic Vekic, koja je godinama proucavala porecku povijest novoga vijeka. Medu dominantnim povijesnim licnostima 17. stoljeca arhivski spisi iznjedrili su Zuaneta Sincicha, gospodara palace u kojoj je danas smješteno sjedište poreckog muzeja.

Pricu je na temelju povijesnih cinjenica oživio mladi zagrebacki dramaturg Dubravko Mihanovic, a za likovnu podlogu knjige pobrinula se ilustratorica i dizajnerica Srdana Modrinic. Realizacija knjige povjerena je grafickom Studiju Cuculic.

Osim predstavljanja na frankfurtskom sajmu, porecka slikovnica osvojila je lani i nagradu "Lice knjige 2008./2009. u kategoriji najbolje ilustracije knjige u cjelini te je ušla u finale u kategorijama za najbolji graficki dizajn i najbolje ilustracija s naslovnice.

Monografija "Od znatiželje do iskustva" poreckog višestruko nagradivanog uglednoga likovnog umjetnika Emila Bencica tiskana je lani u izdanju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti, a izašla je iz pera likovne kriticarke Marine Baricevic.

Monografija koja donosi presjek plodnih pola stoljeca Benciceva rada, od drvenih skulptura preko najzastupljenije keramike do porculana i stakla, tiskana je u gotovo unikatnoj nakladi od 300 primjeraka, a izradena je prema konceptu i tehnickom uredenju umjetnikove kceri Lavoslave Bencic.

Izdanje je dvojezicno, uz hrvatski se pojavljuje i tekst na engleskom jeziku, u prijevodu Grahma McMastera, a fotografije potpisuju Boris Gaberšcik i Lavoslava Bencic.

Obje knjige bit ce zajedno s drugim odabranima trajno pohranjene u fondu German Book and Type Museum, koji je dio njemacke Nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Na natjecaj Nacionalne i sveucilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu za nastup na Medunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu stigao je 181 naslov hrvatskih nakladnika, a o najboljima je odlucivao strucni žiri u sastavu: akademski slikar Marcel Bacic, akademici Josip Bratulic i Tonko Maroevic, mr. Mikica Meštrovic, voditeljica Graficke zbirke u NSK-u, te dizajner Luka Gusic.


Podijeli: Facebook Twiter