Porečka Usluga: Štifanić smijenio Kosića


Rodoljub Kosić smijenjen je s funkcije direktora porečkog komunalnog poduzeća Usluga, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine tog trgovačkog društva, održanoj iza zatvorenih vrata. Novim je direktorom imenovan Milan Laković, dosadašnji pročelnik gradskog odjela za komunalne djelatnosti.

Skupštinu Usluge, prema vlasničkoj strukturi u kojoj najveći udio ima Grad Poreč, čine predstavnici Poreča te općina Vrsar, Tar-Vabriga, Funtana, Sveti Lovreč, Vižinada, Višnjan i Kaštelir. Pri glasanju je 92,38 posto vlasničke strukture bilo za opoziv, dok je 7,62 bilo suzdržano.

Kosić, bivši porečki gradonačelnik, na čelu Usluge bio je od 2004., iz članstva IDS-a je izašao pred posljednje lokalne izbore na kojima se kandidirao za gradonačelnika kao nezavisni, a utrku je izgubio u drugom krugu.

- Očekivao sam od Kosića da će nakon lokalnih izbora dati svoj mandat na raspolaganje. To bi bilo moralno, humano i demokratski nakon svih izbornih laži i podmetanja u kampanji. Da je to napravio, možda bih i razmišljao da mu damo da mandat odradi do kraja. No, to nije napravio i kao gradonačelnik ne mogu dozvoliti da na funkciji direktora komunalnog poduzeća, kao jednog od najvažnijih suradnika, imam političkog oponenta, rekao je gradonačelnik Edi Štifanić. Na pitanje da li su na odluku utjecali i poslovni rezultati, gradonačelnik je rekao da Usluga sada posluje s gubitkom te da Kosić nije poštivao određene odluke Nadzornog odbora, poput prekomjerno zapošljavanje te sklapanja više ugovora vrjednijih od 400 tisuća kuna bez suglasnosti NO-a. Na drugo pitanje novinara o višemilijunskom dugu Grada prema Usluzi odgovorio je da su komunalnom poduzeću dužni određeni dio novaca, ali i da se taj iznos može brzo riješiti.

Kosić je prije sjednice novinarima dao pismeno obrazloženje u kojem, među ostalim, navodi:

- Umjesto realne procjene poslovanja Usluge, priznavanja mojih dostignuća, vlasnik se odlučuje na moju smjenu. U tome ga isključivo vodi želja za osvetom zbog moje "drskosti" za uključivanjem u političko nadmetanje na lokalnim izborima, a koja je u jednom trenutku vladajućoj političkoj nomenklaturi ozbiljno prijetila smjenom vlasti u gradu! (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter