Porečka Usluga spremna se odreći koncesije na lučicu

Porečka sportska komunalna lučica  (G. PRODAN)
Porečka sportska komunalna lučica (G. PRODAN)

O sudbini komunalne luke, odnosno o budućem načinu upravljanja i dalje se raspravlja i vode razgovori. Koncesijom od 1999. lukom upravlja porečko Poduzeće Usluga koje je, odlukom nadzornog odbora iz prosinca prošle godine, počelo prvim siječnja primjenjivati nove cijene godišnjeg veza sa stopostotnim povećanjem što je potaklo vlasnike plovila na reakciju.

Koncesija Usluzi istječe krajem 2019. godine no, postoji mogućnost da se dvadesetogodišnja koncesija prekine, odnosno da se sve vrati koncesionaru, odnosno Istarskoj županiji. Zato, ovih dana obavljeno je niz razgovora između čelnika Usluge i Istarske županije uz nazočnost predstavnika porečke Lučke Uprave. Uz negodovanje građana situacija s upravljanjem komunalnom lučicom otežana je i činjenicom da je riječka carinska uprava, nakon višegodišnjeg nadzora, debelo kaznila Uslugu s oko milijun i sto tisuća kuna kazne zbog povrede pravila koncesije.

Direktor Usluge Milan Laković nema dvojbi oko razloga kažnjavanja

- Djelom prostora kojim upravljamo mi ne možemo pružiti usluge gospodarskog karaktera jer je to sportska luka, objašnjava Laković koji je već javnosti proslijedio niz podataka o nazočnosti plovila čiji vlasnici obavljaju razne gospodarske aktivnosti od taxi službe, do prijevoza putnika i
ribarenja.

Kaže nam Laković da sadašnji zakon to zabranjuje, ono što je namijenjeno sportskim aktivnostima ne može pružati i gospodarske usluge. I sad, kako dalje? Kaže nam Laković da je 28. travnja ove godine hrvatska Vlada proslijedila Saboru prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama s konačnim prijedlogom zakona.

Predsjednik Sabora Željko Reiner, sukladno saborskom poslovniku predlaže da se Zakon donese po hitnom postupku.

- To znači da ćemo uskoro imati novi zakon i po tom novom zakonu ćemo se ravnati. Ako će novi zakon predvidjeti mogućnost upravljanja sportskim i gospodarskim aktivnostima na jednom mjestu zadržat ćemo koncesiju. Ako novi Zakon potvrdi staro u smislu izričitog odvajanja sportskih i gospodarskih aktivnosti Usluga će se odreći koncesije, odnosno vratit će koncesiju Istarskoj županiji, objašnjava nam Laković koji dodaje da bi se u slučaju potvrđivanja postojećih pravila koncesija mogla prenijeti ili na Lučku Upravu ili na neko sportsko društvo. Dakle, treba sada pričekati glasanje u Saboru. (E. VELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter