Porecka uprava: Uvažili smo sve zahtjeve gradana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Toliko je napora uloženo da se konacno riješi problem prometa oko Lakopa, a onda se u novinama pojavi naslov iz kojega bi netko mogao zakljuciti da je gradonacelnik nešto mešetario. To nije fer, pogotovo zato što su uvaženi svi prigovori gradana i Mjesnog odbora", komentira porecki gradonacelnik Edi Štifanic clanak "Radi li Grad ustupke Agrokoru" koji smo objavili.

Podsjetimo, u tekstu su iznesene primjedbe koje su 60-ak gradana i tamošnji Mjesni odbor Joakima Rakovca podnijeli na prijedlog DPU-a zone oko Lakopa, plinare i Istarskog vodovoda koji se nalaze na rubu gustog stambenog naselja Bolnica. Javna rasprava o planu zakljucena je 17. prosinca, a donošenje plana najavljeno je dnevnim redom za sjednicu Gradskog vijeca u cetvrtak.

Zakon o prostornom uredenju i gradnji u clanku 96 kaže da je lokalna samouprava dužna odgovoriti svima koji su imali primjedbe na plan prije upucivanja konacnog prijedloga na donošenje lokalnom vijecu. Ni gradani ni MO nisu do ponedjeljka, kada je pisan tekst, dobili odgovore.

Taj detalj je iznimno važan jer, ako je prijedlog nekog gradanina odbijen i on na vrijeme o tome sazna, stigne još pokušati utjecati na to kakav ce konacno plan donijeti - ako za svoj prijedlog zainteresira dovoljno vijecnika.

- Sastanak predstavnika Mjesnog odbora, izradivaca plana i dogradonacelnika Eda Kosa održan je 28. prosinca. Tada smo obecali da cemo usvojiti sve primjedbe i to smo ucinili. Nece biti parkirališta iza plinare, tamo ostaje zelena površina, a uredit ce se 10 parkirališnih mjesta s jednim zelenim otokom, kako su tražili gradani.

Ostavili smo mogucnost da Istarski vodovod otvori ulaz i izlaz na Ulicu Matije Vlašica, dakle na županijsku cestu i predvidjeli smo desno skretanje za vozila koja izlaze uz plinaru na Vlašicevu, rekao nam je Damir Hrvatin, procelnik gradskog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Pojašnjava da nema govora o dodatnim poslovnim prostorima, da ce obje etaže buduceg parkirališta pred Lakopom biti parkirališni prostori, a parkiralište iza Lakopa takoder ostaje. "Nismo usvojili samo ono što se ne odnosi na obuhvat ovog plana. To ce biti riješeno novim planom naselja Bolnica cija izrada bi trebala biti jedan od prioriteta. Dakle, prihvatili smo sve primjedbe, jucer (u ponedjeljak, op. a.) smo im poslali pisane odgovore, a najiritantnije u svemu je to što su znali da cemo usvojiti prijedloge premda se s njima nismo slagali", kaže Hrvatin.

Medutim, predsjednik MO-a Kristijan Žužic se ne slaže s tim sudom. "Istina je da je bio sastanak i da sam bio prisutan. Bio je to dug, mucan i bucan sastanak na kojem nije voden zapisnik i nisu donošeni nikakvi zakljucci. Zato sam na kraju i pitao Hrvatina, za kojega nemam ni rijeci zamjerke, što slijedi - hoce li nam dostaviti pisane odgovore. Ako je netko i rekao da ce naši zahtjevi biti usvojeni, stvarno se ne sjecam.

Sada ispada da je nekorektno i nepotrebno podignuta bura. Ako sam je skrivio, žao mi je, ali ocito se radi o vremenskom tjesnacu koji nije ostavio dovoljno prostora za jasnu komunikaciju - prijedlog plana stigao je u upravu u petak, odmah su ga proslijedili ministarstvu na suglasnost i uvrstili na dnevni red vijeca, a tek u ponedjeljak odaslani su odgovori na prigovore. No, važno je da je volja gradana dijelom poštivana", kaže Žužic.


Podijeli: Facebook Twiter