Porečka knjižnica primjer dobre prakse

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Gradsku knjižnicu Poreč posjetili su danas studenti treće godine pulskog preddiplomskog studija Kultura i turizam, u sklopu terenske nastave. Knjižnicu su uzeli kao primjer dobre prakse, jer je ta ustanova kulturno središte grada, ali i institucija koja provođenjem brojnih aktivnosti u svoje programe uključuje Poreč i sve okolne općine.

Dnevni boravak grada

Studenti su se tako na praktičan način upoznali s radom narodne knjižnice, čiji im je rad predstavila ravnateljica Irides Zović. U ime Grada Poreča studentima se obratila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, koja je istaknula da je knjižnica dnevni boravak grada u kojemu svatko može pronaći nešto za sebe.

Predavanje je održano u Odjelu za djecu i mlade, simbolično, jer kako je ravnateljica Zović rekla, ova se knjižnica trudi usaditi ljubav prema knjizi i čitanju djeci još od najranije dobi. To čini organizirajući brojne radionice, pričaonice i igraonice koje su izuzetno dobro posjećene i prihvaćene među djecom različite dobi i roditeljima. K tome, manifestacije kao što su Verši na šterni i BOOKtiga, zatim "Dam-daš", natječaj Laurus nobilis, Sretne priče, knjižnični stacionari te brojni drugi projekti i manifestacije predstavljaju višegodišnji rad knjižničnih djelatnica koje u suradnji sa svojim korisnicima i brojnim volonterima stvaraju značajne kulturne programe za lokalnu zajednicu, ali i za porečke goste. Posebno se ravnateljica Zović osvrnula na hvalevrijedan projekt Little free library, odnosno na četiri kućice za knjige otvorene u porečkom Parku Olge Ban, a zatim i u Vižinadi, Funtani i Vrsaru, kojim su i ova istarska mjesta uvrštena na svjetsku mapu gradova knjiga.

U funkciji turizma

Studenti su doznali da se promovirajući pisanu riječ, porečka knjižnica trudi promicati i očuvati dijalektalne baštine, a raznolikošću programa uspješno su zadovoljeni različiti afiniteti i potrebe korisnika, od najmlađih do najstarijih, uključujući i korisnike iz Doma za starije i nemoćne Poreč. K tome, knjižnica je dobitnica brojnih priznanja na polju knjižničarske struke, kao i dizajnerskih nagrada koje su na porečki Marafor pristigle kao rezultat plodne suradnje s dizajnerskim Studijom Sonda.

Ravnateljica je upoznala studente s budućim projektima, a jedan od najvažnijih je kreiranje izložbenog dijela arheološkog nalazišta koje se nalazi u čitaonici, a koji je važna točka svih turista koji dođu u Poreč.

- Osmišljavanjem reprezentativnog dijela antičkog nalazišta knjižnica bi svim posjetiteljima pružila prikaz minulog vremena utkanog u sadašnje prostore porečke knjižnice, rekla je Zović.

Studenti su se u razgovoru s ravnateljicom osvrnuli na ulogu knjižnice u razvoju turističkih proizvoda destinacije, a porečka će im zasigurno pripomoći kao primjer dobre prakse u kojoj jedna kulturna institucija stvara prepoznatljivi kulturni proizvod na korist i zadovoljstvo svojih korisnika, lokalne zajednice, ali i domaćih i stranih gostiju. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter