Porecka Kineskinja darovima obradovala šticenike doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu kineske Nove godine, odnosno godine Zmaja, Li Ying Liu, predsjednica udruge Kineza Hrvatske i vec sedam godina stanovnica Poreca, pripremila je prigodne poklone za korisnike i djelatnike poreckog Doma za starije i nemocne osobe.

U srijedu im ih je urucila zajedno s aktivistima Gradskog društva Crvenog križa, cija je clanica. Kineskinja inace svake godine donosi poklone u dom, a ucinit ce to opet za Uskrs.

Strucna voditeljica doma Sandra Cakic Kuhar urucila je gošci dar, sliku koju je izradila šticenica Džemila Šegon, dok joj je ravnateljica Crvenog križa ?urdica Orlic poklonila fotomonografiju Drage Orlica "Porec u snijegu/Parenzo sotto la neve". Šticenici su u znak zahvalnosti svojoj gošci otpjevali nekoliko pjesama.

Li Ying Liu, u Porecu znana kao Lili, vec godinama za blagdane organizira dobrotvorne aktivnosti da bi potaknula, objasnila je, interakciju kineske drevne kulture i zapadne civilizacije. Naime, darivanje obitelji i prijatelja dio je obicaja proslave kineske Nove godine. Istaknula je da radi na poticanju vece razmjene izmedu hrvatskog i kineskog naroda, posebno turisticke.

Lili je 2008. za vrijeme Olimpijskih igara u Pekingu bila medu više od 30 tisuca kineskih iseljenika koji su odabrani kao volonteri. Radila je u Olimpijskom selu i pomagala hrvatskoj delegaciji i Odjelu za europske države organizacijskog odbora, a nakon tri mjeseca predanog rada proglasili su je "izvrsnom volonterkom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Pekingu", dobila je pisano priznanje i prvu zlatnu medalju u svom životu.

- U Hrvatskoj nema ni 800 Kineza, a u Istri nas je tek nekoliko. Ako želimo predstaviti ljepote Hrvatske vecem broju kineskih turista, moramo se zajednicki potruditi. Jako sam ponosna što sam spona izmedu velike i mocne Kine i lijepe Hrvatske. Ponosno isticem da sam pola Kineskinja, pola Hrvatica, a napose Porecanka, objasnila je Li Ying Liu.

Inace, za Kineze godina Zmaja, kao najsnažnijeg i najsretnijeg znaka, predstavlja posebnu srecu i prosperitet. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter