Porečka Hitna pomoć spremna za turističku sezonu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Načelnici općina Poreštine i Grad Poreč potpisali su ugovor o financiranju kadrovskog ekipiranja Hitne medicinske pomoći (HMP) ispostave Poreč tijekom ove godine. Ljetno ekipiranje porečke HMP će dodatno sufinancirati i velike turističke tvrtke Valamar Riviera, Plava Laguna i Maistra.

Ukupno su za porečku ispostavu ugovorena tri nadstandardna tima koje će jedinice lokalne samouprave Poreštine i turistički sektor zajedno financirati u ukupnoj vrijednosti većoj od milijun kuna. Time se osigurava u ljetnom razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna dežurstvo kroz 24 sati dva tima s liječnikom, tehničarem i vozačem.

 Koordinatorica Nataša Basanić Čuš naglasila je kako je suradnja, međusobna povezanost i solidarnost općina Poreštine, Grada Poreča i turističkog sektora u financiranju rada HMP učinila to područje sigurnim za građane, a jednako tako i sigurnom turističkom destinacijom.

Načelnici su na koordinaciji koju je prošlog tjedna sazvao gradonačelnik Poreča Štifanić upoznati s informacijom kako Poreč, a time i Poreština prvi put od osnivanja Zavoda  za hitnu medicinu Istarske županije ima svoju predstavnicu u upravnom vijeću Zavoda  i to  Tihanu Mikulčić, što utječe na bolje razumijevanje i poznavanje sustava te praćenje eventualnih promjena. Uz to, upoznati su i s inicijativom novog ravnatelja Zavoda dr. Srđana Jerkovića i inicijativom Istarske županije da snažno zastupaju interese i potrebe istarske HMP temeljem čega su zatražili proširenje mreže HMP za Istru od Ministarstva zdravstva i novog ministra. Na sastanku je bilo riječi i o objektivnoj teškoći nedostatka medicinskog kadra u Hrvatskoj, posebno liječnika, koje je kao deficitaran kadar veoma teško naći za potrebna pojačanja, posebice ljeti. Osim toga, u posljednjih godinu dana HMP ispostava Poreč dvaput je mijenjala stručnog voditelja – dugogodišnjeg voditelja dr. Stipića zamijenio je unatrag nekoliko mjeseci dr. Zoran Šimurina, koji početkom travnja odlazi na specijalizaciju, te je novoimenovana voditeljica porečke ispostave HMP mlada porečka liječnica Katerina Bakran. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter