Poreč:Dovršeni podzemni spremnici za odlaganje otpada


U uporabu su službeno stavljena četiri kompleta podzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog i selektivnog otpada u Poreču. Podzemni spremnici za smeće postavljeni su u Teslinoj ulici na Peškeri, na rivi kraj Carinskog gata, kraj Parka Olge Ban, te u Partizanskoj ulici pokraj tržnice.

Svaki se komplet sastoji od četiri odvojena spremnika za odlaganje otpada ukupne zapremnine 4.400 litara. Po dvije su košarice namijenjene odlaganju komunalnog otpada, a preostale su za plastičnu ambalažu, karton i papir.

Za pražnjenje spremnika koristi se hidraulični sustav s kamiona za sakupljanje otpada, koji podiže kompletnu metalnu konstrukciju, a zatim se spremnici izvlače iz konstrukcije te se nakon pražnjenja vraćaju na svoje pozicije. Prednost podzemnih spremnika je u sprečavanju smrada i ispadanju otpadaka iz kontejnera te estetici odnosno boljem uklapanju u okoliš. Istovremeno se sakupljačima boca izbija mogućnost prekopavanja po smeću.

Glavna prednost ugradnje ove infrastrukture je korištenje podzemnog prostora čime se reduciraju neugodni mirisi, jer je otpad izložen isključivo nižim, podzemnim temperaturama, ali se i znatno smanjuje potrebna površinu odlagališnog prostora, kažu iz Usluge Poreč.

Otvori ovih koševa manji su od ostalih, pa je potrebno koristiti vreće za smeće zapremnine do 60 litara te kartonske kutije stisnuti ili rastaviti da bi zauzimale što manji volumen. Realizacija ovog projekta sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a projekt je koštao sto tisuća kuna. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter