PorečDox3: Edo Maajka ili Sevdah o rodama

Iz filma 'Sevdah o rodama'
Iz filma 'Sevdah o rodama'

Sinoć su u programu međunarodnog festivala dokumentarnog filma PorečDox3 u porečkom kinu prikazana tri filma. Film poljskog redatelja Michała Marczaka "Na rubu Rusije" kroz oči mladog, devetnaestogodišnjeg regruta priča priču o životu na granici, usred golemog zaleđenog ništavila, kilometrima od prvog stabla. Mladi novak nastoji pridobiti poštovanje starijih vojnika kroz besmislene rituale i svakodnevnu rutinu u borbi s nevidljivim neprijateljem.

Višestruko nagrađivani "Sevdah o rodama" Silvija Mirošničenka prati hrvatsko-bosanskog repera Edina Osmića, poznatijeg kao Edo Maajka, od rodnog Brčkog do Novog Pazara gdje treba održati prvi koncert takve vrste u tom dijelu Sandžaka. Prvi je to hrvatski dokumentarac koji tematizira hip-hop/rap glazbu i koji otkriva do sada nepoznate autobiografske podatke o Osmiću.

Danski redatelj Mads Brügger u svom filmu "Ambasador" govori o mladom i ambicioznom veleposlaniku, koji je kupio svoj položaj te se, pod maskom uspješnog poslovnog čovjeka i diplomata koji želi otvoriti tvornicu šibica, pokušava domoći golemih dijamantnih rezervi.

Danas na programu PorečDoxa posjetitelji u 17.30 sati mogu pogledati hrvatski film "Blokada" redatelja Igora Bezinovića koji govori o studentskim prosvjedima u travnju 2009. godine, a u 19.15 je na programu besplatna projekcija filma "25. sat" Tomislava Mršića. Film "Lopovi po zakonu" ruskog redatelja Alexandera Genteleva govori o ruskoj mafiji kroz životne priče samih mafijaša i počinje u 20.30 sati.

Afterparty je ponovo u Rock Cafeu gdje će posjetitelji od 22 sata moći uživati u zvukovima novog rocka koje će puštati DJ. Edi. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter