PorečDox - prvorazredni festival s izvanrednom ponudom

Iz filma 'The lady in number 6' Malcolma Clarka
Iz filma 'The lady in number 6' Malcolma Clarka

U ponedjeljak je u porečkoj kinodvorani počelo peto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma PorečDox. Službeni program festivala nudi 14 ostvarenja autora iz Hrvatske te iz devet zemalja svijeta.

Uz to, poklonici dokumentarnog filma imaju na raspolaganju i radove autora iz susjedne Slovenije, odnosno iz Nove Gorice te iz Srbije. Uz filmove, organizatori nude i niz popratnih manifestacija. Tako je na otvaranju festivala predstavljena izložba fotografija Rajka Boričića "Visions of China", a na kraju filmske ponude uslijedio je glazbeni dio uz program "Acustic sessions by Davorin P."

Filmska skica svakodnevice

Festivalski program otvoren je hrvatskim dokumentarnim filmom Matije Vukšića "Djeca tranzicije", a prikazan je i film hrvatske redateljice Jelene Novaković "Ana, Trg". Prikazani dijelovi skiciraju našu svakodnevicu, snove, traume, međuljudske odnose, težinu života u zemlji, odnosno u društvu "koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost".

Danas je na programu bila filmska matineja za djecu porečkih škola, i to od 8 do 15 sati, a službeni program koji je osmislio selektor Đelo Hadžiselimović, nastavljen je poslijepodne projekcijom dokumentarnog filma "The lady in number 6" dobitnika nagrade Oscar, kanadskog redatelja Malcolma Clarka. To je priča o Alice Herz-Sommer, pijanistici koja je bila najstarija živuća žrtva holokausta. Pričala je o važnosti glazbe, smijehu i tome kako zadržati pozitivan pogled na svijet. Alice Herz -Sommer (1903. - 2014.) umrla je u dobi od 110 godina, tjedan dana prije 86. dodjele Oscara.

Na programu je bilo i djelo austrijsko-francuske koprodukcije "Dolazimo u miru" austrijskog redatelja Huberta Saupera. Nakon fantastičnog uspjeha filma "Darwinova noćna mora" nominiranog za nagradu Oscar, redatelj Hubert Sauper vraća se u Afriku, ovaj put u najmlađu državu na svijetu, Južni Sudan, zabilježiti zapanjujuću afričku stvarnost. U trenutku kada se Sudan, najveća zemlja kontinenta, podijelio na dva naroda, iznova se pojavljuje stara "civilizacijska" patologija - patologija kolonijalizma, sukoba imperija, i nove epizode svetih (i krvavih) ratova za zemljište i prirodne resurse. Glumeći slučajno zalutalog i zbunjenog turista, svojom kamerom zabilježio je najbrutalniji oblik kolonizacije novonastale države u kojoj ništa nije sveto.

Program do subote, 7. studenoga

Program svjedoči da je PorečDox prvorazredni festival s izvanrednim ponudama koji vodi Aleksandar Poropat sa suradnicima. Festival traje do subote, 7. studenog, a otvaranju su nazočili uz Đelu Hadžiselimovića, festivalskog selektora i Elija Štifanića, ravnatelja porečkog Pučkog otvorenog učilišta, u čijoj se organizaciji festival održava, Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica porečkog gradonačelnika. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter