Porečanu potvrđeno pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je na Županijskom sudu u Puli 28-godišnji Ivan Hasić iz Poreča osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Vanje Smaka 25. srpnja 2015. na Trgu Joakima Rakovca u Poreču. Vanja Smaka u međuvremenu je preminuo (početkom ožujka ove godine, op.a.), ali ne od ozljeda koje je zadobio prilikom ranjavanja, već uslijed drugih okolnosti.

Hasić se nalazi u pulskom zatvoru od 27. srpnja 2015. godine, a presudom sutkinje Županijskog suda u Puli Gabrijele Marčete Ferić prošle je godine osuđen na pet godina zatvora.

Smanjeno ubrojiv od droge i alkohola

Pri odmjeravanju takve kazne sud je imao u vidu da je Hasić, osim za imovinske delikte, ranije, točnije u ožujku 2012. godine, bio već osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubojstva, kao i da je 2010. godine, tada kao 20-godišnjak, zbog nanošenja teških ozljeda bio uvjetno osuđen, i to na šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom provjeravanja. Olakotnim je sud cijenio činjenicu da je u vrijeme pokušaja ubojstva u Poreču bio smanjeno ubrojiv, da je djelomice priznao nedjelo te izrazio kajanje.

Hasić je pravomoćno osuđen jer je 25. srpnja oko 23 sata na Trgu Joakima Rakovca u Poreču, nasuprot kućnog broja 18, nakon što mu je Vanja Smaka kazao da ne puca jer će doći policija, prišao Vanji i, dok su se nalazili sučelice, pucao u njegov trbuh iz pištolja marke Rigarmi. Zrno je prošlo najmanje pet centimetara od najbliže vitalne strukture unutar trbušne šupljine te zato Vanju Smaka nije usmrtilo, već mu nanijelo ustrijelnu ranu i završilo u mekom tkivu stražnjice.

Na pripremnom ročištu uoči početka glavne rasprave 29. siječnja 2016. godine Hasić je priznao krivnju, dok je nepunih mjesec dana kasnije djelomice priznao krivnju za pokušaj ubojstva. Tada je i iznio obranu navodeći što je prethodilo pucnjavi.

Ispričao je da je noć ranije, odnosno noć s 24. na 25. srpnja proveo budan, igrajući igrice na Play stationu. Oko 14 sati 25. srpnja zapalio je joint i ogladnio pa je pojeo sendvič i vratio se igranju igrice. Kada mu je to dosadilo, gledao je televiziju, jeo čips od čilija od kojeg je ožednio pa je popio dva piva od pola litre. Potom je popio još oko 4 decilitra medice, a onda otišao do trgovine i kupio još dvije bakse s po šest piva od pola litre. Sve to popio je do 19 sati, a onda je izašao do obližnjeg kafića gdje je imao dogovoren susret s jednim prijateljem.

No, prije izlaska uzeo je 36 miligrama Subutexa i 15-ak Misara sl, deset Normabela od 10 mg... Dolaskom u kafić, sjeo je za jedan stol. Sjedio je sam dok nije stiglo neko društvo koje mu se pridružilo. S njima je zapalio još jedan joint, a netko ga je počastio malim pivom i Jack Danielsom. Ubrzo je eksirao i dvije medice, jedna ga je prijateljica počastila Malibu spriteom. Već je bio pijan kada ga je nazvao prijatelj s kojim se trebao sastati u tom kafiću. Prije nego što će ga taj prijatelj, čije ime nije želio odati sudu da ga ne bi izložio neugodnostima, pokupiti pred kafićem popio je još jedan Jack Daniels...

Ubrzo je ušao u automobil s prijateljem te su se odvezli do naftaplina da bi popušili joint. Nakon što su to iskonzumirali poželio je voziti prijateljev sportski auto, ali mu je ovaj rekao da nije u stanju voziti pa nije. Umjesto toga, pokušao je smotati još jedan joint... Sve to Hasić je kazivao sudu ne sjećajući se točno svih detalja.... Kasnije je na jednom drugom ročištu kazao da je govoreći prvi put o količinama ispijenog alkohola i konzumiranih opijata i hašiša možda pretjerao, htio se praviti važan...

Iz njegovog iskaza na pripremnom ročištu proizlazi da ga je prijatelj dovezao automobilom i ostavio ga ispred stana. Tada je Hasić na klupi preko puta svog stana ugledao Vanju Smaka kojeg, kako je kazao, dobro poznaje. Sjećao se da je trebao otići po nešto u stan, no nije bio siguran da li se radilo o mobitelu, pištolju ili fotoaparatu. Nije znao je li otišao u stan po pištolj ili ga je cijelo vrijeme imao sa sobom. Kazao je da je pucao u zrak ili u pod, nije se mogao sjetiti. Ali kazao je da nije imao namjeru ozlijediti Vanju Smaka.

Prema njegovom prilično slabom sjećanju, nakon pucnjave je otišao u stan u kojem je živio s tadašnjom djevojkom i zaspao. Kada se ujutro probudio djevojka ga je pitala sjeća li se što je sinoć napravio. No on se nije ničega sjećao. Nakon što mu je djevojka ispričala što se dogodilo bio je u šoku, udarao je glavom o zid, a djevojka je plakala i udarala ga šakama. Sve to Hasić je izgovorio na sudu, ispričavajući se Vanji i moleći ga za oprost. Kazao je i da je možda htio samo zastrašiti Vanju, da ne zna zašto je pucao u njega.

Ispalio metak i dao se u bijeg

Pred sudom je, između ostalih, saslušan i oštećeni Vanja Smaka koji je ispričao da je kobne večeri oko 23 sata sjedio na klupici na Trgu Joakima Rakovca i na mobitelu pisao poruku. Vidio je Hasića da izlazi iz jednog vozila i puca po Trgu. Kada mu je Hasić prišao, Vanja mu je rekao da ne puca jer će doći policija te je nastavio pisati poruku. Kada je ustao s klupe da bi otišao s Trga, Hasić mu je prišao, prislonio mu pištolj na trbuh i pucao. Smijao se i istog časa ispalio metak u njega, a onda je počeo bježati. Budući da je mislio da Hasić imao pištolj plašljivac, Smaki nije bilo jasno zašto Hasić bježi. Sjeo je ponovno na klupu i vidio krv. Budući da je bio pijan, nije osjećao bol. Ustao je s klupe i krenuo kući.

No, nakon što je prešao 50-ak metara, pozlilo mu je te je sjeo pred jednu mjenjačnicu na Trgu. Tu su mu prišli jedan mladić i dvije djevojke, od kojih je jedna bila u vezi s Hasićem. Ona mu je kazala da ide na Hitnu, ali da ne kaže da ga je Hasić ustrijelio.

- Vidio sam rupu na trbuhu pa sam otišao do policije koja me odvela na Hitnu, kazao je tada Vanja Smaka na suđenju Hasiću kojemu se u petogodišnju zatvorsku kaznu uračunava i sve vrijeme koje se nalazi u istražnom zatvoru.

U presudi Vrhovnog suda navedeno je da je Hasić, osim troškova paušala u iznosu od 2.000 kuna, dužan platiti i 17.744 kn na ime efektivnih troškova kaznenog postupka, dok će se o drugim troškovima, poput nagrade branitelju, odlučivati naknadno. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter