Porečanke i Porečani protiv ogradizacije Picala

Prepreke na putu do plaže na Picalu (M. MIJOŠEK/arhiva)
Prepreke na putu do plaže na Picalu (M. MIJOŠEK/arhiva)

Ne jenjava ogorčenje i nezadovoljstvo građana i građanki Poreča nedavno postavljenim stupićima i ogradama do popularne plaže na Picalu te se na Facebooku proširila peticija u kojoj je u zadnjih nekoliko dana prikupljeno oko 700 potpisa.

Virtualnu peticiju pokrenula je građanska inicijativa OKUP - Oslobodimo kupališta u Poreču, poznata po uspješnoj akciji vezanoj uz festival dokumentarnih filmova Poreč Dox. Peticiju su, kako su napisali, pokrenuli "slijedom županijske odluke o dodjeli koncesija koja je rezultirala 'ratom koncesionara' i u našem se gradu dogodila ogradizacija plaža!".

Ogorčeni time, traže da se uklone stupići zelene boje koji su postavljeni na početku pješačke staze koja vodi prema plaži, kao i oni narančasti na samoj plaži. Usto, žele i uklanjanje svih metalnih ograda i portuna koji su postavljeni uz šetnicu, a s obzirom da se radi o pješačkoj stazi smatraju da je nepotrebno uopće postavljati fizičke barijere.

Osim ove virtualne peticije, u OKUP-u uskoro iz istih razloga kane pokrenuti i onu pravu, "papirnatu", koja će se provoditi na javnim mjestima u gradu.

Podsjetimo, postavljanje metalnih stupića i portuna na ulaze staza koje vode prema plaži i sadnja zelene ograde duž Šetališta Antona Restovića ispod hotela Pical, od kuće Ćurko prema teniskim terenima kod bivšeg hotela Luna, počelo je krajem prošlog mjeseca i odmah izazvalo negodovanje građana. Iz turističke tvrtke Riviera Adria, koja je vlasnica zemljišta na kojem su postavljene ograde, objasnili su da su to učinili ne bi li spriječili ulaženje motornim vozilima, no priča ima i drugu dimenziju.

Naime, Riviera Adria zadnjih je nekoliko godina imala koncesiju nad plažom na Picalu, a kad je ona istekla, Istarska županija je u siječnju lani raspisala natječaj za davanje koncesija na pomorskom dobru, za gospodarsko korištenje morskih plaža.

Za ovu su se plažu javila dva ponuditelja, Riviera Adria i pulska tvrtka Felix 2002, a ponuda potonje odabrana je kao najpovoljnija. Koncesija je dana na rok od 20 godina, a izbor je potvrdila Skupština Istarske županije u ožujku prošle godine.

Iako je na papiru sve po zakonu, teško je oteti se dojmu da se postavljanje ograde "slučajno" poklopilo s dolaskom novog koncesionara na plažu na Picalu pa mnogi građani ovaj čin vide kao "rat koncesionara", u kojem im se priječi put do jedne od omiljenih plaža i nagrđuje njen izgled. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter