Porečanka Đurđica Orepić je "Ironwoman"

Đurđica Orepić i Nevena Rendeli na zagrebačkoj premijeri
Đurđica Orepić i Nevena Rendeli na zagrebačkoj premijeri

Premijera prvoga dokumentarnog filma Nevene Rendeli "Ironwoman", koji prati priču Porečanke Đurđice Orepić, održana je u nedjelju u zagrebačkom kinu Tuškanac. Pred brojnom zagrebačkom publikom, koja je do posljednjega mjesta ispunila dvoranu, "Ironwoman" je predstavila ekipa filma: urednica i scenaristica Nevena Rendeli, redateljica Lana Zaninović, direktor fotografije Mak Vejzović, skladatelj Nikša Marinović, majstor rasvjete Darko Višek, montažer Filip Karabelj, producentica Sunčana Hrvatin Kunić te ostatak filmske ekipe.

"Ironwoman" je film o Đurđici Orepić, udovici i majci troje djece iz Poreča. Život joj je mogao teći mirno i bez prevelikih izazova, no ona se u svojim pedesetima odlučuje na promjenu. Premda se nikada nije bavila sportom, počela je trčati. Cilj joj je pripremiti se i otići na najtežu triatlonsku utrku na svijetu. Riječ je o prestižnome svjetskom natjecanju u Ironmanu na Havajima.

Zašto netko u svojim pedesetima odluči promijeniti život? Kolike napore tijelo može izdržati i što ljude tjera na pomicanje granica?. To su samo neka od pitanja o kojima je razmišljala Nevena Rendeli dok se rađala ideja o filmu.

- Đurđica je jedna od onih osoba koja nadahnjuje željom i snagom da se život doživljava bez zadanih okvira. Rođena je glumica. Toliko je prirodna pred kamerom da je čudo da je netko već prije nije otkrio. Stoički je podnijela snimanje iako su je kamere pratile u stopu u najtežemu razdoblju treniranja, deset dana prije Ironmana, ali i tijekom samoga natjecanja koje je za nju trajalo 11 sati i 19 minuta, istaknula je Nevena Rendeli.

Film je snimljen u kasno proljeće 2015., a ekipa je cijelu jesen i zimu provela u montaži kako bi od filma dobili točno ono što su željeli. Zadovoljni su učinjenim i ističu da katkad na snimanju nije bilo baš lako.

"Ironwoman" večeras na HTV-u

"Ironwoman" će danas biti prikazan i na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1). Početak filma je u 20 sati. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter