Porečanima prva nagrada za kanaštrele s palentom

Valjalo je sve isprobat
Valjalo je sve isprobat

Poznato je da vjetar ledi kosti, kvari frizuru i općenito nervira. No, u današnjem slučaju, taj isti vjetar dao je dobar vjetar u leđa jedanaestim po redu Gastro okusima Istre jer je sa štandova s hranom širio miomirise na sve strane svijeta. "Malo vitra", dakle nije smetalo nikome - uslužnim domaćinima i predstavnicima istarskih Udruženja obrtnika, okupljenih pod kapom Obrtničke komore Županije koji su se svojski trudili predstaviti gradove i mjesta iz kojih dolaze kroz gastronomske specijalitete i delicije.

Na Trgu maršala Tita, uz dobru vinsku kapljicu, mogućnost nabavke maslinovog ulja, mirodija i nekoliko vrsta palenta koje su se nudile na štandovima OPG-a, te uz nastupe Plesarina, Duo Magnolije i DJ-a RM Rovinja, nudilo se i dvadesetak vrsta hrane.

Od miješanog mesa spravljenog na lovački, preko pljukanaca s kobasicama pripravljenih u dvometarskoj tavi i u režiji učenika Strukovne škole "Eugen Kumičić", do slasnih tanjura Udruga na kojim se moglo guštati i u morskim i kopnenim delicijama - od sipa na crno, preko fritaje sa šparugama, raznim vrstama tjestenina  do kolača.

Sve to, i pod devizom nabavi tanjur i čašu (po cijeni od 40, odnosno 30 kuna) moglo se jesti do mile volje, odnosno do trenutaka dok se i posljednje jelo nije sastrugalo iz lonaca.

I dok su gosti uživali isprobavajući i među sobom ocjenjujući kušano, stručni je tim u susjednom Hotelu Adriatic imao zadatak odlučiti tko je od natjecatelja pripremio najbolje jelo, a čiji je glavni sastojak bila kanaštrela. Nakon vijećanja, žiri je posljednje, odnosno četvrto mjesto dodijelio članovima Udruženja obrtnika Rovinj, a tu činjenicu obrazložio domaćinskom gostoljubivošću. Rovinjci su naime, kako je rečeno bili izvrsni domaćini i onako đentlimenski "ostavili" drugim timovima da se nadmeću. Dodajmo samo i da su pripremili tanjur "carpaccio od kanaštrela . Treće mjesto osvojilo je pulsko Udruženje ( i uz primjedbu da je vjerojatno riječ, o namještaljki jer su se od lanjskog Gastra spustili za mjesto više), dok je drugoplasirani bio tim iz Buzeta koji je s tanjurom " ravioli s kanaštrelama" jednostavno dokazao da geografija i udaljenost od mora nemaju veze s kulinarstvom. Prvo mjesto osvojio je Poreč, i tim koji je, po jednoglasnoj ocjeni svih sudaca odlično izbalansirao sve okuse. A izbalansirati su morali kanaštrele i palentu, i dakako sve one mirodije i dodatke, koje su upravo taj pjat učinili najboljim. (Zapisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter