Porečanima novac za štednju energije u kućama

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

U tijeku je javni natječaj kojim građani Poreča imaju mogućnost ostvariti sredstva za sufinanciranje ugradnje obnovljivih izvora energije u obiteljske kuće. Grad Poreč se u ožujku uspješno kandidirao na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim je dobio sredstva za sufinanciranje.

Natječaj je objavljen pod nazivom Obnovljivi izvori energije u obiteljskim kućama grada Poreča, a ovim se programom sufinancira ugradnja sustava za korištenje izvora energije kao što su - sunčani kolektori za pripremu potrošne tople vode, kotlovi i peći na pelete, fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije, dizalice topline za proizvodnju potrošne tople vode, grijanje i hlađenje.

Sufinanciranje će zajednički provoditi Grad Poreč i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a građani će moći ostvariti pravo na sufinanciranje 50 posto prihvatljivih troškova do maksimalnog iznosa od 15 tisuća kuna po ugrađenom sustavu, dok će ostatak investicije snositi vlastitim sredstvima.

Za ovaj program predviđeno je 500 tisuća kuna, od čega je 400 tisuća osigurao Fond, a Grad 100 tisuća kuna iz svojih proračunskih sredstava. Uzmu li se u obzir i sredstva koja će sami građani uložiti u ugradnju navedenih sustava, procjenjuje se da će ukupan iznos uloženih sredstava u sustave za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Poreča nadmašiti milijun kuna.

Natječaj je otvoren do 18. kolovoza, a tekst i sva potrebna prijavna dokumentacija objavljeni su na službenim gradskim stranicama www.porec.hr ili se mogu osobno podići u pisarnici gradske uprave, a informacije se mogu dobiti putem telefona na broj 451-099. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter