Porecani u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iako smo grad povijesnog diskontinuiteta u kojem su svaki novi 'oslobodioci' potirali mnoge spomenike svojih prethodnika, ipak možemo biti ponosni na našu ukupnu ostavštinu. Imamo se cime pohvaliti:

Porec je u vrijeme Austro-Ugarske bio glavni grad pokrajine, u njemu je osnovan prvi muzej u Istri, u Eufrazijevoj bazilici je prvi likovni prikaz Marije s Djetetom, imao je prvu poštu i telegraf, prvu namjensku sportsku dvoranu Palestru, prvu autobusnu liniju…, a i prvi je priznao vlast Venecije", zaintrigirala je ravnateljica poreckoga muzeja Elena Uljancic-Vekic svoje sugradane koje je Društvo prijatelja Giostre pozvalo na povijesnu šetnju gradom.



Okupilo se njih cetrdesetak, ne samo giostranata, a vecina je prvi put u životu vidjela i neke kutke staroga grada - male korte sa šternama i raskošna dvorišta nekih palaca.

Uljancic-Vekic je uz pomoc svoje suradnice Elene Poropat sugradane provela "fora le porte" i starim gradom upozoravajuci ih na manje poznate zanimljive detalje: znamenje gradske gospoštije na fasadama, oznake mletacke restauracije kuca, preinake, rušenja i zidanja javnih i privatnih zgrada, pa i na posljednji upotrebljavani svinjac u starom gradu, kraj Sjeverne kule...



Razgledaci su mogli cuti i o povijesti poreckih vlastelinskih i bogataških obitelji Polesini, Vergottini, Sincich (Sincic), Manzin, Bullo, Becich (Becic), Corner…, o crkvama kojih više nema i sacuvanim srednjovjekovnim kulama, starorimskim ulicama i tzv. velikom hramu na ondašnjem forumu, danas Maraforu.

Najpoznatija porecka znamenitost - katedralni kompleks Eufrazijane - namjerno je ovaj put preskocena i ostavljena za poseban razgled.


Podijeli: Facebook Twiter