Porecani snimili film za festival u Bihacu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Festivalu filma o ljudskim pravima, koji ce se u svibnju održati u Bihacu, bit ce i jedan porecki predstavnik - kratki film u kojem su snage udružili poznata porecka redateljica Katja Restovic i njen mladi sugradanin i književnik Zoran Anticevic kao scenarist.

Snimanje filma odradeno je krajem prošlog tjedna u Fuškulinu, na lokaciji kod Enija Jurkovica, a glumacku ekipu cine clanovi poreckog amaterskog Mrkog teatra: Azeglio Picco i Anamarija Tubakovic te samostalni glumac Davor Garic, kojeg je publika imala prilike upoznati kao televizijskog voditelja i aktera u domacim serijama i sapunicama.

Prica u filmu vrti se oko tri lika, jednog bracnog para i lijecnika, a rijec je, kako otkriva Restovic, o jednoj samo naizgled svakodnevnoj ljudskoj prici koja se prikazuje na potpuno drugaciji nacin i s potpuno neocekivanim obratom, dok kraj nudi svakom gledatelju da razmišlja u nekom od ponudenih pravaca.

- Naziv još uvijek nismo utvrdili, ali rok za predaju filma je 10. veljace, dakle do tada ce sve biti gotovo. Rijec je o kratkometražnom filmu i, kako to inace biva u takvim formama, on daje više naslutiti nego zakljuciti. Jako me je ugodno iznenadio scenarij koji mi je Zoran poslao. Prije svega mi se je svidjelo da netko tako mlad razmišlja na takav nacin, a istovremeno mi je otvorio neke drugacije poglede na cijelu pricu, veli Restovic.

Anticevic je poreckoj publici poznat kao autor dviju zbirki poezije, a ovo mu je prvi izlet u filmske vode, koji je, kako veli, poceo sasvim slucajno.

- Ovo je veliki korak za mene, ne samo u poslovnom smislu, vec i u socijalnoj sferi. Posvecujem ovaj film jednoj dragoj osobi koja je umrla kao žrtva obiteljskog nasilja, veli Anticevic i dodaje da mu je pri realizaciji projekta pomogao pulski ogranak Matice hrvatske.

Cijeli je film realiziran vlastitim sredstvima. Kameru, zvuk i postprodukciju potpisuje kaštelirski Rose Art, odnosno Josip Ružic i Marin Brkljaca, a glazbu Rijecanin Zoran Trubic. Masku za film izradila je Cristina Gaitan Carvajal, organizator snimanja bio je Žitomir Klaricic, dok su na rekvizitima radile Fedora Matejcic i Franca Kleinert.

Publika ce film imati prilike vidjeti na HTV-u nakon festivala, te na lokalnim TV postajama, a autori ce ga staviti i na YouTube te slicne internetske mreže. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter