Porečani skuhali najbolji brudet

Fešta od grimali u Funtani (E. VELAN)
Fešta od grimali u Funtani (E. VELAN)

Fešta boja, mirisa, okusa i na kraju, fešta gospodara pučke ribarske kuhinje našeg malog poluotoka. Iako ga nazivamo granci-povero, rak siromah, on je za mnoge izuzetna morska delicija, nešto što je neraskidivo vezano za djetinjstvo mnogih Istrijana. Jer, na kraju, kao što nam je slikovito ispričao ribar Diego Makovac iz Savudrije, koji je na funtanjanskoj fešti od grmali došao sa suprugom i mamom, grancipoveri su se tradicionalno lovili za vrijeme velikih oseka tijekom prvog i drugog mjeseca u godini."Uz njih brali smo priljepke (pantalene) i puževe (naridole) i zajedno bi skuhali čupin ili brodet", prisjeća se Diego.

Šest ekipa u natjecanju

Od Savudrije do Rovinja pa i preko, sve do istočne istarske obale, grancipovero je dio identiteta teritorija. Milena Grgeta iz sportskog ribolovnog društva Grma iz Funtane pokazuje nam bocu domaće šalše, temelj, uz maslinovo ulje, čabulu i sjeckane sipe, svakog dobrog brudeta. Grancipoveri se dodaju pri kraju, u zadnjoj fazi, nakon dobrog i temeljitog čišćenja rakova.

Na trećoj fešti od grmali koja je održana u subotu na rivi u Funtani, u pripremi delicija natjecalo se šest ekipa: članice ženske udruge za zdravi život Loza iz Funtane, Ribari iz Savudrije, Sportsko ribolovno društvo Grma iz Funtane, Etnoskupina Nigrignanum iz Zajednice Talijana Labinci, Ekipa Shark iz Vrsara te Sportsko-ribolovno društvo Zubatac iz Poreča. Svaka ekipa kuhala je prema svom receptu, uzdajući se u vlastite tajne. Šator na rivi odisao je mediteranom.

Prije proglašenja najbolje ekipe kuhara skupio se veliki broj posjetitelja, a porcije su se prodavale po vrlo pristupačnim cijenama. Dakako, svatko je izabrao svoj prilog: bilo je tu rižota, pašte, njoke a najviše palente jer je to na kraju prilog iz istarske pučke tradicije sa mora.

150 kilograma rakova

Feštu su organizirali lokalna turistička zajednica i Općina Funtana. Valja se nadati da će nastaviti tradiciju, iako grancipovera duž naše obale ima sve manje, a ribari kažu da su za to najviše krive hobotnice. Organizatorima je trebalo oko mjesec dana da prikupe 150 kilograma izvrsnih grancipovera solidne i zavidne veličine.

Valja spomenuti i pobjednika ovogodišnje fešte, ekipu SRD-a Zubatac iz Poreča, koju je predvodio poznati kuhar Vlado Pantović. Drugo mjesto pripalo je ekipi SRD-a Grma iz Funtane, a treće mjesto ženskoj postavi udruhe Loza iz Funtane.

Puljani najbolji u udičarenju

Tijekom jutra u Funtani je održan Županijski kup u udičarenju. Sudjelovalo je 12 dvočlanih ekipa. Nakon pet sati ribarenja prvo je mjesto s 11.695 grama ulovljene ribe pripalo ekipi iz pulskog Uljanika (Ile Karanfilov i Osman Tabaković), drugo mjesto ekipi iz vrsarskog SRD-a Baraj (Vedran Hrelja i Roberto Veggian) i treće mjesto rovinjskoj ekipi iz SRD-a Meduza (Boris Janković i Slavko Radovčić). (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter