Porečani proslavili blagdan sv. Maura


Porečani su dan župnog zaštitnika svetog Maura obilježili svečanom misom i zabavnim programom uz gastronomsku ponudu. Sunčan i topao dan kakav je bio danas rijetko kada obilježi ovaj blagdan pa je pod šatorom na Trgu slobode i na gradskim ulicama vladala poprilična gužva.

Svečanu svetu misu u Eufrazijevoj bazilici predvodio je mons. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u Hrvatskoj, uz visoke crkvene dužnosnike - riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića, krčkog biskupa Valtera Župana, biskupa u miru Ivana Milovana i porečko-pulskog biskupa Dražena Kutlešu, izaslanike koparske biskupije te druge goste, kanonike porečkog stolnog kaptola i svećenike. O porečkom svecu zaštitniku govorio je gost, isusovac Ivica Pajdaš, koji je istaknuo da je sv. Mauro svojim mučeništvom pokazao da ljubav pobjeđuje.

Misi su prisustvovali i župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Edi Štifanić, predsjednik gradskog vijeća Eđidio Kodan i predstavnici policijske kapelanije Sv. Mauro iz Pule. Tijekom mise župljani i gosti imali su prilike vidjeti izložene relikvije sv. Maura.

Svjetovno slavlje odvijalo se pod velikom šatorom na glavnom trgu, gdje su dva ugostiteljska štanda nudila tridesetak jela od palente. Gužva se stvorila odmah nakon mise, a dobra je posjećenost vladala i poslije podne. Palentu su pripremali kuhari porečkog Hrasta i novigradskog Pelagiusa, a za 30 kuna moglo se birati kombinacije sa šugom od sipa, bakalarom, divljači, tripama, vrganjima, s kobasicama i kapuzom.

Nije nedostajalo ni deserta, kolači s kukuruznim brašnom i jabukama, višnjama ili pinjolima i grožđicama. Publiku su zabavljali Baredinesauri, a za kasne poslijepodnevne i večernje sate je najavljen nastup Porečkih delfina, grupe Le Monde i kaštelirske vokalne skupine Nigrignanum koja je svoj repertoar odlučila posvetiti palenti. (Vedrana HABEREITER, snimila Jelena PREKALJ)

Apostolski nuncij spomenuo Dajlu

Alessando D'Errico tijekom svečane mise izrazio je zahvalnost svojim domaćinima na pozivu te svima okupljenim prenio blagoslov pape Benedikta XVI.

- Jako sam se razveselio kad je poslije u listopadu Dražen imenovan za biskupa, ali sam bio zabrinut za njega, jer, kako sam shvatio, slučaj Dajla bio je vrlo složen i delikatan. Sigurno ćete se pitati dokle smo stigli s ovim pitanjem. Mogu reći da smo zadovoljni poslije posjeta premijera Milanovića Vatikanu zbog činjenice da ima izgleda za pronalaženje pravog puta. Treba još puno toga učiniti da bi se došlo do rješenja ovog zamršenog pitanja.


Podijeli: Facebook Twiter