Porecani osvojili New York

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svake godine sve je više Istrana koji u New Yorku sudjeluju na najpoznatijem svjetskom atletskom maratonu, a ove godine na listu maratonaca iz naše županije koji su u Velikoj jabuci istrcali tih mitskih 42,195 kilometara upisala su se i trojica Porecana, Marko Staric, Vladimir Katunar i Marjan Velenik.

Rijec je o prijateljima koji se sportom ne bave iz natjecateljskih poriva, vec iz ciste ljubavi prema sportu kroz koji stjecu i nova poznanstva i nezaboravna iskustva. Uz trcanje, sva trojica rekreativno se bave i kickboxingom, a Katunar i speologijom. Utrka u New Yorku bio im je i prvi istrcani maraton u životu, a osim što su Staric i Velenik par mjeseci prije istrcali i polumaraton Kopar - Muggia, nikada ranije nisu sudjelovali na nijednoj atletskoj utrci.



- Kako se za maraton zna prijaviti i više od 500 tisuca atleticara, a broj trkaca limitiran je na nešto manje od 43 tisuce, vec i sama cinjenica da smo primljeni na listu sudionika veliki je uspjeh, prenosi nam Katunar. Pripreme za ovaj veliki izazov trajale su nam pet mjeseci. Svi napori priprema i monotonost ruta na kojima su se porecki momci uvježbavali brzo se zaborave kada krene maraton.

- Kada smo culi pucanj koji je oznacio start naše skupine maratonaca i kada krene utrka, nije vam žao ni jedne sekunde potrošene na pripreme, niti jedne kapljice prolivenog znoja jer to su trenuci koji se pamte kroz cijeli život. Dok trcite uz stazu, bodri vas dva milijuna ljudi, 100 bendova live glazbom nastoje vam dobrim ritmom dati snage za nastavak, a kada prodete svih pet okruga New Yorka, State Island, Brooklyn, Queens, Manhattan i Bronx, dolazak na cilj u Central park zaista je jedinstven doživljaj. Unatoc iscrpljenosti i bolovima prolaskom kroz cilj javlja se neopisiv osjecaj zadovoljstva i srece kojeg definitivno želimo još jednom isprobati, veli Katunar.



Na dojmove kolege Vladimira nadovezao se i Marjan Velenik.

- Jedini cilj na ovom maratonu bio nam je istrcati cijelu rutu i s obzirom na to da smo u tome uspjeli, svoju smo misiju u New Yorku ispunili, veli Velenik. Kada trceci maraton vidiš koliko je atleticara odustalo, zaista je za nekoga tko se prvi puta susrece s ovakvim iskustvom to pravi pothvat. Nakon New Yorka definitivno možemo reci da cemo i dalje trcati maraton i na svakom sljedecem nastojati popraviti svoj osobni rezultat.

I Marko Staric najavljuje da za ove Porecane New York nece biti prvi i zadnji maraton.

- Vec sam nastup na ovako velikom svjetskom dogadaju veliki je doživljaj, a kad još uz to trceci uspiješ proci kroz cilj poseban je osjecaj. Uspjeli smo nadvladati i krizu za koju smo znali da tijekom utrke mora doci, trenutke kada te noge više ne slušaju, ali te ostali trkaci za koje ne znaš kako se zovu niti ceš ih ikada više vidjeti vuku dalje da ne staneš. Nakon New Yorka slicna iskustva želimo doživjeti i na još kojem velikom svjetskom maratonu, ali i dalje bez natjecateljskih ambicija, zakljucio je Staric.

Nakon New Yorka momci iz Poreca nece stati. Vec razmišljaju i o Berlinu i maratonu koji nazivaju europskim New Yorkom.


Podijeli: Facebook Twiter