Porečani ogorčeni - do mora će preskačući živu ogradu

Prolaz za pješake prilično je uzak
Prolaz za pješake prilično je uzak

Pristup plaži ispod Picala, kako je Porečani rado zovu, ili plaži Borik, kako glasi službeni naziv, odnedavno je prilično sužen i ograničen barijerama, na što su nas upozorili ogorčeni građani. Riječ je o jednoj o najpopularnijih porečkih plaža.

Naime, duž cijelog Šetališta Antona Restovića od tzv. kuće Ćurko pa sve do teniskih terena kod hotela Valamar Pinia, bivša Luna, te uz rub šetališta prema plaži postavljaju se barijere. Na zemljanom dijelu posađena je zelena ograda i postavljen sustav navodnjavanja, a na svim ulazima na staze koje vode prema plaži niknuli su ili metalni stupići ili niska metalna vrata koja su na nekim mjestima i zaključana.

Iz Riviere Adrije koja je vlasnik parcela na kojima su postavljene ograde kažu da ova tvrtka sigurno neće "onemogućavati pristup na pomorsko dobro, koje je javno dobro dostupno svim građanima".

- Ono što vam možemo potvrditi je da Riviera Adria za sada neće potpuno ograđivati svoje vlasništvo, iako su svi ostali vlasnici na Boriku to već učinili. Riviera Adria planira kontrolirati prolaz motornih vozila na području koje je dio našeg vlasništva da bi se prevenirali problemi koji su uočeni u dosadašnjoj praksi, odgovara Deana Stipanović iz odjela za odnose porečke hotelske kuće.

Priča o ulasku motornih vozila jest bio problem na koji su građani i kupači ukazivali, ali je li to jedini razlog? Jer, tu je još jedan bitan detalj, a to je dolazak novog koncesionara ispod Picala.

Naime, zadnje četiri godine koncesiju nad ovim dobrom imala je tvrtka Riviera Adria, Istarska županija je po isteku koncesije u siječnju prošle godine raspisala natječaj za novu, na koji su se javile dvije firme: Riviera Adria i Felix 2002 d.o.o iz Pule, čija je ponuda odabrana kao najpovoljnija. Koncesija je izdana na rok od 20 godina.

Direktora tvrtke Felix 2002 Igora Prhata naš je poziv zatekao na putu u Njemačkoj. "Riviera može ograđivati svoje vlasništvo, ali gosti i građani moraju imati pristup plaži, a ima i drugi prilaz osim ovoga; mislimo da nas to neće ometati", rekao je Prhat.

Iako je sve po zakonu, teško je oteti se dojmu da se postavljanje ograde poklopilo baš s dolaskom novog koncesionara na plažu Borik. Osim što ograda asocira na zatvaranje plaže i prilaza pomorskom dobru, valja reći i da tek poneki ulazi imaju otvoren prolaz za invalidska i dječja kolica. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter