Porecani napravili hit aplikaciju za Android

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zanima vas ima li valova na plaži u Copacabani, sniježi li u Chamonixu, jesu li u Londonu vec postavili božicnu rasvjetu ili ima li prolaznika na Trgu slobode u Porecu, danas sve to možete provjeriti u nekoliko minuta sa svog smartphonea, odnosno pametnog telefona i to zahvaljujuci aplikaciji Worldscope Webcams koju je napravio Porecan Goran Kukurin zajedno sa sinovima Lukom i Tonijem.

Uz pomoc njihove aplikacije korisnici mogu pregledavati više od 16 tisuca javnih web kamera postavljenih na turistickim lokacijama diljem svijeta.

"Naša aplikacija omogucuje pretraživanje putem javnih web kamera iz cijelog svijeta i pruža korisniku mogucnost da u svakom trenutku, ovisno koliko cesto se neka web kamera osvježava, vidi što se odvija na nekom odredenom mjestu u svijetu.

Podatke o kamerama unijeli su razliciti korisnici u bazu podataka koju koristimo - to je baza naših partnera iz Švicarske i njihove stranice Webcams.travel. Ta je baza inace dostupna putem interneta, a mi smo stupili s njima u kontakt i dobili potrebne informacije i ucinili je dostupnom putem naše Android aplikacije.



Aplikacija pretražuje lokacije uz pomoc kamera u cijelom svijetu, kojih u ovoj bazi ima registrirano više od 16 tisuca. Nama je cilj omoguciti da korisnici, ako na internetu pronadu neku novu kameru, mogu poslati informaciju i takoder je uvrstiti u bazu, veli Goran Kukurin, 43-godišnji direktor Odjela za ljudske resurse u poreckoj Plavoj laguni.

Aplikacija je plasirana na svjetsko tržište prije godinu i pol dana na Android Marketu, a broj njenih korisnika stalno raste te ima oko dvije i više tisuca preuzimanja dnevno. Do sada ju je preuzelo više od 300 tisuca korisnika, prica Goran.

Pretraživanje putem Worldscopea može se obaviti na nekoliko nacina: pomocu karte, odnosno pronadete lokaciju na karti i tražite koje kamere postoje u njenoj blizini, ili pomocu kljucnih rijeci, kada upišete npr. London i dobijete prikaz svih registriranih kamera u tom gradu.

Kukurin takoder objašnjava kako je moguce pretraživati i pomocu naredbi "najpopularnije kamere" koje prikazuju najpopularnije kamere prema interesu svih korisnika, ili pomocu naredbe "random" što znaci da ce vam pretraživac predložiti neke kamere po slucajnom izboru.

Takoder, najdraže snimke možete spremiti medu favorite ili postaviti kao podlogu na ekranu. Kada korisnik upiše grad u koji želi zaviriti prikazuju mu se trgovi i ulice tog mjesta, plaže, prometnice, autoceste, hoteli ili neke popularne turisticke lokacije kao na primjer pogled s vrha Eiffelovog tornja.



Aplikacija je korisna i za vozace, jer mogu provjeriti ima li gužve na autocestama, kakvo je vrijeme na nekoj lokaciji, da li pada kiša ili je sunce i ovisno o tome planirati izlet, a aplikacija pruža mogucnost pogledati i sedmodnevnu vremensku prognozu za lokaciju koja se prikazuje na kameri, ili pronaci najpovoljniji hotel u blizini.

Kamere su staticne i njima se ne može upravljati, a novu sliku na ekranu dobivate ovisno o tome koliko se cesto ona obnavlja, u na nekim je kamerama to svakih nekoliko sekundi, a na nekima svakih pola sata.

Za sada su medu korisnicima najcešce stanovnici iz Europe, SAD-a, Rusije i Kine. Obitelj je Kukurin aplikaciju je napravila na engleskom, a prevedena je i na njemacki, španjolski, talijanski, francuski, nizozemski, ceški, ruski, kineski, japanski i naravno, hrvatski jezik.

Svoju aplikaciju neprestano nadograduju i kako se dovrši nova verzija, svi korisnici dobiju informaciju da je mogu preuzeti. Ova aplikacija uz prikazivanje reklama je besplatna. (Piše V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter