Porecani fingirali prometne nesrece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijska uprava istarska provela je kriminalisticko istraživanje nad trojicom Porecana zbog sumnje da su krivotvorili ispravce i prevarili jedno osiguravajuce društvo iz Zagreba, cime su to poduzece oštetili za oko 100 tisuca kuna.

Istraživanjem je utvrdeno kako je 55-godišnjak, u cilju naplate štete od osiguranja za svoja teretna vozila marke ''Mercedes'', odmah nakon uvoza tih vozila iz Njemacke, odnosno neposredno nakon ulaska kamiona na podrucje Republike Hrvatske, dok su još bili privremeno osigurani po medunarodnoj polici, fingirao prometne nesrece s materijalnom štetom.

Uvezene kamione koristio je u tri slucaja za izazivanje prometnih nesreca na štetu vlastitih vozila, odnosno vozila u vlasništvu clanova svoje obitelji.

Takoder je, temeljem poznatih podataka iz ranijih poslovno-prijateljskih odnosa s osobama iz Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, prilikom obrade i procesuiranja prometne dokumentacije, krivotvorio isprave, tako što je te osobe imenovao kao vozace kamiona ili vozila u prometnim nesrecama, odnosno koristio je njihove osobne podatke i krivotvorio njihove izjave. Potom je takvu krivotvorenu dokumentaciju ispostavljao osiguravatelju u cilju naknade štete.

Policija je utvrdila da su 55-godišnjaku u dvije prometne nesrece pomagali 25-godišnjak i 28-godišnjak, i to prvi tako što je sudjelovao u fingiranju prometne nesrece i krivotvorenju dokumentacije. Drugi je pomagac, uz prethodno obecanu novcanu nagradu, krivotvorio izjavu osiguranika o prometnoj nesreci i potpisao je u ime svog oca koji je stvarni vlasnika vozila, koje je lažno prijavljeno da je sudjelovalo u prometnoj nesreci u Kopru.

Zbog osnovane sumnje da je pocinio pet kaznenih djela prijevare i 5 kaznenih djela krivotvorenja isprave, protiv 55-godišnjaka slijedi kaznena prijava redovnim putem, dok 25-godišnjaku i 28-godišnjaku slijede kaznene prijave za po jedno kazneno djelo prijevare i krivotvorenja isprave.


Podijeli: Facebook Twiter