Porečan Matić ima najbolju inovaciju

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Inovacija Ervina Matića iz Poreča "Naprava za održavanje stupova, čišćenje i bojenje te izmjenu rasvjetnih tijela proglašena je najboljom inovacijom na 15. međunarodnoj izložbi inovacija "Arca" koja se u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske od četvrtka do subote održala u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Matićeva inovacija teži 50 kilograma, a umnogome olakšava posao održavanja stupova i javne rasvjete. Cijena naprave je oko 20 tisuća eura, a cijena ovisi o izboru alata i funkcijama koje obavlja. Srebrna medalja dodijeljena je Denisu Kolnrekaju iz Umaga za "Skriveni sustav za držanje mobilnog uređaja ili vlastitog ekrana na sportskoj kapi s automatskim otpuštanjem i uvlačenjem", a četiri brončane medalje Francu Žirovniku iz Pule za "Autonomnu energetsku stanicu za punjenje akumulatora električnih vozila", Jordanu Banku iz Pule za "Klijalište za mali porodični vrt", Siniši Pifaru iz Bala za "Prirodnim eliksir od autohtonog voća, povrća i samoniklog bilja", te Denisu Ružiću iz Pule za "Povodac s napajanjem i svjetlećom uzicom". Inovacije istarskih inovatora izazivale su posebnu pozornost posjetilaca, poslovnih ljudi i medija, a iz Saveza udruge inovatora Istarske županije ocijenili su ovogodišnji nastup izuzetno uspješnim. 

Predstavilo se više od dvije stotine inovacija 

Najpoznatija domaća izložba inovacija Arca koja se održala po petnaesti put i deveti Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Arca u Zagrebu su okupili kreativce i inovatore iz raznih dijelova svijeta. Naime, na izložbi se predstavilo više od dvije stotine inovacija iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana i Libanona. Predstavljene su inovacije iz gotovo svih područja ljudskog rada, od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, preko medicine, poljoprivrede, prehrane do rekreacije i zabave. Svoje inovacije na izložbi i sajmu predstavljale su uspješne inovacijske tvrtke, samostalni inovatori, udruge inovatora, znanstvene institucije, velik broj domaćih fakulteta i mladi inovatori, studenti i učenici osnovnih i srednjih škola.

Među izlagačima su bili i inovatori iz Istarske županije, a njih su zajednički predstavili Savez udruga inovatora Istarske županije, Društvo inovatora Kanfanar-Rovinj i Društvo inovatora Pula. Jordan Banko iz Pule predstavio je "Uređaj za internu komunikaciju i alarmiranje Komunikator 2", kao i poljoprivrednu inovaciju "Klijalište za mali porodični vrt". Adrijano Močibob iz Motovuna predstavio je "Ugradbeno vodomjerno okno s izolacijom protiv zamrzavanja", a poznati pulski inovator Franc Žirovnik "Autonomnu energetsku stanicu za punjenje električnih vozila". U Zagrebu su se ove godine predstavili i Ivan Matić iz Poreča s "Napravom za održavanje stupova, čišćenje i bojenje te izmjenu rasvjetnih tijela", Denis Kolnrekaj iz Umaga sa "Skrivenim sustavom za držanje mobilnog uređaja ili vlastitog ekrana na sportskoj kapi s automatskim otpuštanjem i uvlačenjem" i Siniša Pifar iz Bala s "Prirodnim eliksirom od autohtonog voća, povrća i samoniklog bilja". Gabriela Baketarić iz Pule predstavila se pak inovacijom "Uređaj za sprječavanje prekomjernog napajanja – CocoPlug", Denis Ružić iz Pule predstavio je "Povodac s napajanjem i svjetlećom uzicom", Zipovski Nikodim iz Poreča "Planetarni prijenos za bicikle s kočnicom na glavnom ili centralnom vratilu". 

Županija poduprla nastup istarskih inovatora 

Sudjelovanje istarskih inovatora podupro je Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije. Suorganizatori su bili Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a partner HAMAG BICRO - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Pokrovitelji susreta su bili Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatska gospodarska komora, a generalni pokrovitelj Končar-Elektroindustrija.

(Anđelo DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter