Porečan Aleksandar Žarevac osvojio Fashion.hr

S deset je godina rekao da će biti dizajner - Aleksandar Žarevac
S deset je godina rekao da će biti dizajner - Aleksandar Žarevac

- S deset godina sam prvi put rekao da želim biti modni dizajner. Kad je trebalo upisati srednju, poslušao sam roditelje, koji su htjeli da odem u srednju školu u blizini pa sam završio hotelijersko-turističku, ali uvijek sam sanjario da ću pobjeći s recepcije i postati modni dizajner, priča Aleksandar Žarevac iz Poreča, jedan od rijetkih Istrana koji je do svoje 25. godine pronašao put do visoke mode i postao dizajnersko ime.

Danas je nagrađivani apsolvent modnog dizajna u Zagrebu i svoje kolekcije predstavlja na jednom od dva ključna modna događanja u Hrvatskoj - Dove Fashion.hr.

Nakon što je dobio pohvale za elegantne crno-bijele modele u retro štihu, počeo je raditi prvu cruise kolekciju. Naziv je nastao u 20. stoljeću u Americi, kad su dame iz visokog društva odlazile na krstarenje i tražile laganije ljetne modele. Njegovi retro kostimići i opravice u crnoj, bijeloj i zelenoj boji premijeru su imali na Perwoll Fashion Cruiseu u Bolu.

Tek se u 22. godini sasvim okrenuo modi. Tada su se njegovi vršnjaci vraćali s faksa, a on je krenuo put Zagreba nakon petogodišnjeg rada na recepciji i upisao Tekstilno-tehnološki fakultet bez priprema te odmah očekivao boom - koji se nije dogodio.

- U prvom semestru profesorica me iskritizirala i rekla da moram puno toga popraviti ako želim postati uspješan te da moje kreacije izgledaju kao da su za cajke, prisjetio se. Smanjio je kostimografske elemente i okrenuo se nosivim modelima, "ali uvijek uz element sebe", i nije pogriješio.

- Kod mene će svaka osoba, mršava, deblja ili visoka, pronaći model za sebe. Također, jako volim taj retro štih, što je danas izrazito u modi, veli on i dodaje da najviše voli dizajnirati za žene koje se ne srame svojih oblina. Inspiraciju često pronalazi u Poreču i žao mu je što Istra nema vlastitu modnu scenu.

- Svi kupuju u Italiji i Sloveniji, a domaće modne marke bolje se prodaju na drugim mjestima nego ovdje. Iako sad živim u Zagrebu, svakako bih htio u Poreču otvoriti dućan ili prezentirati svoju kolekciju, ispričao nam je Žarevac. (piše M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter