Poreč: Završio 41. Naš kanat je lip

Energičan nastup zbora Ronjgi iz Viškova
Energičan nastup zbora Ronjgi iz Viškova

Radost pjevanja, pažljiva i srdačna publika koju prohladna i kišovita večer nije spriječila da postupno ispuni Istarsku sabornicu u atmosferi prijateljstva i podrške, obilježili su sinoć drugu i finalnu večer 41. susreta pjevačkih zborova Naš kanat je lip.

Na ovoj je popularnoj i za hrvatsku kulturu i zborsko pjevanje izuzetno značajnoj manifestaciji ove godine nastupilo 18 zborova s petstotinjak pjevača, među kojima Viva la musica iz austrijskog Lechasschaua, na čelu s dr. Christianom Pichlerom, i Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, predvođen maestrom Denisom Modrušanom.

Austrijanci su osvojili simpatije okupljenih dvjema pučkim pjesmama u obradi Paula Michla - Almrausch i Juche tirolerbue, u kojima je bilo i jodlanja, dok su akademski zboraši pokazali svoj talent s "Mati" Đeni Dekleva-Radaković na tekst Ivice Pilata i "Zvona" Branka Okmace i Antuna Milovana.

Večer je otvorio odličan zbor Ronjgi iz Viškova, s dirigentom Darkom Čargonjom, energično izvodeći "Ako mi pojemo" (Emil Cossetto/Josip Stanić), "Bokaleta" (Nello Milotti/Boško Obradović) i veselu Briškulu (Dušan Prašelj/Drago Gervais) začinjenu zvukovima klavira i doboša.

Mlada pulska vokalna skupina Nešpula s voditeljicom Tatjanom Merkl predstavila je originalan repertoar - "Tanac prvić" (Merkl) i pučke "Nagnulo se" (Brajša Rašan) i "Prića od radića" (Branko Starc). Merkl je predvodila i uspješan nastup zbora KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule, koji je uključivao pučke "Zora rudi" (Prašelj), "Ča je more" (Matetić Ronjgov) i "Delat ću brajde" (Damir Bužleta/Daniel Načinović).

Balun Bruna Krajcara, "Bezak ba tovare" (Milotti/Zvane Črnja) i Žažara (Robert Pilepić/Robert Tadej) našli su se na repertoaru vrsarskih Mendula predvođenih Tomom Njegovanom, koje su, poput svih sudionika, nagrađene zasluženim toplim pljeskom.

Vokalna skupina KUD-a Zvir iz Jelenja otpjevala je pod dirigentskom palicom Davora Juretića tri pučka napjeva - "Pejzaž" i "Zvoni pjesma" s glazbom Josipa Kaplana te "Ćaće moj" Matetića Ronjgova, a zbor GD "Sokol" iz Buzeta na čelu s Ileanom Perosa, zaključio susret Brazdom (Kaplan/D. Štifanić Mislej) i Sajmom (Prašelj/Daša Kabalin).

Nakon podjele priznanja i zbirki skladbi, Istarskom sabornicom se još jednom grleno zaorilo "Krasna zemljo, Istro mila", uz koju su se izmjenjivali svi prisutni dirigenti. Zborovi koji su ove godine doprinijeli prenošenju ljepote istarske i primorske pučke glazbe u umjetničkoj interpretaciji nastavili su zatim druženje uz pjesmu na porečkim ulicama i trgovima, uz zajedničku poruku: "I klitu!". (K. FLEGAR; Snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter