Porec zatvara terase neplatišama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U srijedu me u šest ujutro nazvala cistacica da mi kaže da je netko ukrao terasu ispred mog lokala. Odmah sam otišao na Trg slobode i tamo zatekao desetak radnika Usluge i komunalnog gradskog odjela, a bilo je i policije.

Doduše, policajci su, kako sam kasnije saznao, stigli zbog pljacke u obližnjoj zlatarnici, ali ostali su bili tamo zato što su uklonili moju terasu", pripovijeda nam Tahir Sulejmani, vlasnik ugostiteljskog objekta Central na Trgu slobode u Porecu.

Terasu na javnoj površini ispred objekta uklonili su mu zbog duga, a nakon što je platio dio, istoga dana stolice i stolovi su vraceni.

Neuredne platiše

U petak se isto dogodilo i s terasom Rock caffea (nekadašnjeg Ateliera) na Obali maršala Tita, koja je još ispražnjena. Oba su lokala u centru Poreca. Kako saznajemo iz gradske uprave, radi se o naplati duga prema izjavama koje su nakon dogovora s gradonacelnikom Edijem Štifanicem potpisali i kod javnog bilježnika ovjerili vlasnici osam ugostiteljskih objekata. Naime, oni imaju u zakupu javne površine za terase, a ne placaju ih.

Pocetkom lipnja gradonacelnik je pozvao na dogovor ugostitelje koji imaju znacajan dug prema Gradu i tražio da ga podmire u roku od 10 dana. Krajem lipnja sastanak je ponovljen s onima koji nisu podmirili dugove, njih osam, a kako saznajemo od gradonacelnika, dogovorili su da do 15. srpnja u proracun uplate polovicu duga, a ostatak do kraja mjeseca.

Dužnici su potpisali i ovjerili suglasnost da im se, ako ne plate dug, ukine pravo na korištenje javne površine. Njih osam niti je platilo dug, niti su sami uklonili stolove i stolice, a gradska uprava je bez daljnjih upozorenja dala ukloniti najprije Sulejmanijevu, a potom i terasu na Obali maršala Tita, uz objekt ciji je vlasnik Dean Cvek.

U gradskoj upravi saznali smo da su ove dvije terase, od njih osam za koje nije uplacen porez, uklonjene prema kriteriju visine i starosti duga. U slucaju Sulejmanija, dug je iznosio 250.000 kuna (ne samo za terasu nego i za druga davanja Gradu) i to iz prošle i ove godine. Buduci da prema gradskoj odluci niti javnu površinu ni poslovni prostor ne može dobiti u zakup osoba koja ima bilo kakvo dugovanje prema gradskom proracunu, pitali smo Sulejmanija kako je uopce dobio rješenje za korištenje terase uz toliki dug.

Tu smo pedeset godina

"Pedeset godina placa moja obitelj Gradu zakup za poslovni prostor u kojem je lokal, sada 12.000 kuna mjesecno, a 29 godina koristimo javnu površinu za terasu, koju sad placamo 100.000 kuna godišnje, odnosno dvostruko više nego lani. Cudan je cin kojim su odlucili naplatiti dug uklanjanjem stolova i stolica bez ikakve prethodne najave.

Da bih pokazao volju da ne bježim od placanja duga, uplatio sam 50.000 kuna da bih ponovno mogao postaviti terasu. Obvezao sam se do 15. srpnja platiti polovicu ostatka duga, ali sam platio samo 35 posto. Pokazao sam da imam volju, ali da ne mogu platiti sve. Ipak su uklonili terasu, posudio sam novac i platio dio duga, pa još 2.000 kuna troška uklanjanja terase, a ne znam kako cu platiti ostalih 100.000 kuna do kraja mjeseca kad mi je promet ove sezone oko 35 posto manji", govori Sulejmani.

Cvek nije bio dužan gradu za prošlu, nego samo za ovu godinu, a gradonacelnik kaže da su mu terasu uklonili jer nije niti podnio zahtjev za korištenje javne površine za ovu godinu. I on je platio i dogovorio s Gradom vracanje stolova i stolica (što je tijekom petka popodne i ucinjeno). I ne želi za novine ništa reci o tom slucaju. Koji su ostali dužnici, njih šest, nismo uspjeli saznati, kao niti koliki je njihov ukupni dug gradskom proracunu. (S. MATEJCIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter