Poreč: Započinje obnova palače Sinčić


Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić-Vekić i Rajko Stilinović, direktor tvrtke Croming iz Pitomače, potpisali su ugovor za izvođenje građevinsko-obrtničkih radova na sanaciji temelja palače Sinčić, u kojoj djeluje Zavičajni muzej Poreštine.

Realizaciju ovog projekta omogućuje suradnja Zavičajnog muzeja Poreštine, Grada Poreča, talijanskog društva Coordinamento Adriatico, koje se bavi promidžbom kulture sjevernojadranskog prostora, Regije Veneto i Zajednice Talijana Poreč.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča, Dino Ružić, nadzorni inženjer, Elisabeth Foroni, autorica idejnog projekta obnove i Ugo Musizza, predsjednik ZT Poreč. Uljančić-Vekić dodala je kako su u ovaj projekt krenuli zajedno s talijanskim društvom Coordinamento Adriatico, na čelu s profesorom Giuseppeom de Vergottinijem, koje je od Regije Veneto dobilo sredstva za ovaj projekt.

Zajedno s Talijanima

- S obzirom da se radi o jednoj jedinstvenoj baroknoj građevini mletačkih tipologija, zaključili smo da vrijedi uložiti u Zavičajni muzej Poreštine i našu baroknu palaču Sinčić, rekla je Uljančić-Vekić i naglasila kako je vrijednost cijele investicije, uključujući i PDV, oko 500 tisuća kuna, što je zapravo samo dio velikog projekta obnove palače Sinčić.

Grad Poreč obvezao se za ovu investiciju osigurati 40 tisuća eura, a Coordinamento Adriatico 50 tisuća eura, ostatak sredstva namijenit će se sljedećim fazama obnove palače, koje predviđaju sanaciju krova i međukatnih konstrukcija. Koncem godine Zavičajni muzej Poreštine će se s društvom Coordinamento Adriatico prijaviti na natječaj za dobivanje sredstava iz europskih strukturnih fondova za obnovu starih građevina.

Uljančić-Vekić ne krije zadovoljstvo što obnova palače Sinčić počinje u 130-toj obljetnici djelovanja porečkog muzeja i 310 godina od gradnje palače Sinčić koja je, kad je bila izgrađena, bila najveća zgrada u Poreču toga doba. U sanaciju temelja krenulo se, dodaje ona, nakon što je inženjer Ružić napravio statičku analizu i naložio da treba injektirati temelje i riješiti pitanje kapilarne vlage, jer se u gradnji palače koristio morski pijesak koji vezuje vlagu, a ona se na nekim mjestima diže i do dva metra uz zidove zgrade.

Prilikom sanacije koristit će se nova tehnologija, elektroosmoze, koja će omogućiti da se da se ovi prostori, do sada izloženi velikoj vlazi, kasnije optimalno iskoriste. Paralelno sa sanacijom ide se u izradu stalnog postava, kaže Uljančić-Vekić i naglašava kako su sada znanja o povijesti Poreča izuzetno bogata, ponajprije zahvaljujući radu mnogih kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine. Građevinska sanacija je u nadležnosti konzervatora i građevinara, dodaje i naglašava kako se sada zapravo radi na kosturu i strukturi u koju će se položiti znanja o porečkoj povijesti, kroz muzejski postav i pedagoške radionice.

Još dvije faze

- U sklopu ugovorenih radova izvršit će se fizička sanacija temelja, uz otvaranje sondi i pripremu za elektroosmozu, čime će se riješiti pitanje kapilarne vlage, a nakon toga vratit će se u podove u prvobitno stanje, rekao je Stilinović te dodao kako mu je drago da su u projekt uključeni arhitekti iz Italije koji imaju iskustva s ovakvim građevinama. Radovi su zahtjevni i iziskuju pomne i obimne priprema, a na to smo bili spremni i uvjereni da će radovi biti izvršeni u predviđenom roku od 60 dana.

Gradonačelnik Edi Štifanić zahvalio se svima koji sudjeluju u ovom projektu, najavivši kako uskoro kreće i druga faza radova, a to je sanacija krovišta. Za treću i posljednju fazu obnove palače Sinčić tijekom 2015. godine pribavit će sve potrebne dozvole, kako bi se projekt mogao kandidirati za sredstava iz europskih fondova. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter