Poreč: Za izgradnju kanalizacije stiglo 10 ponuda

Mapa Poreča i okolice s planiranim širenjem kanalizacije (Arhiva/J. PREKALJ)
Mapa Poreča i okolice s planiranim širenjem kanalizacije (Arhiva/J. PREKALJ)

Ukupno deset ponuda stiglo je na javni natječaj za izgradnju proširenja kanalizacijske mreže na dodatna naselja, u sklopu projekta Poreč - sustava izgradnje kanalizacije i uređaja za pročišćavanje, teškog 67,18 milijuna eura, koji se najvećim dijelom financira bespovratnim sredstvima EU-a. Predmet javne nabave ovog natječaja je projektiranje, izgradnja, dobava i ugradnja opreme, testovi po dovršetku te razdoblje za obavijest o nedostacima proširenja kanalizacijske mreže na dodatna naselja.

To se odnosi na izgradnju oko 50 kilometara gravitacijskih kolektora, oko 4,8 kilometara tlačnih cjevovoda i pripadajućih objekata, zajedno s izradom izvedbenih projekata i snimaka izvedenog stanja. Procijenjena vrijednost radova na ovom natječaju iznosi 77,71 milijun kuna, a raspon prispjelih ponuda kreće se od 63,20 do 102,20 milijuna kuna, sve izraženo bez PDV-a. Otvaranje ponuda održano je u ponedjeljak, doznajemo iz komunalca Usluge, a slijedi pregled i analiza prispjelih ponuda u skladu sa Zakonom o uspostavi institucionalnog okvira za korištenje strukturnih instrumenata Europske unije.

Naime, projekt će se najvećim dijelom financirati iz fondova Europske unije, u iznosu od 49,72 milijuna eura ili 74 posto, a preostalih 17,46 milijuna eura sufinancirat će hrvatska Vlada i resorna ministarstva. Grad Poreč projekt će sufinancirati s osam posto.

U projektu uz Grad sudjeluju i općine Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar. Uz rekonstrukciju dijela postojeće kanalizacijske mreže gradit će se i rekonstruirati oko 80 kilometara mreže na području Poreča, što znači priključivanje 28 naselja, odnosno oko 6.300 stanovnika na mrežu.

Izgradit će se četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na poluotoku Lanterna, lokacijama Poreč sjever, Poreč jug i Vrsar u koje će biti ugrađena MBR tehnologija koja omogućava pročišćavanje do trećeg, najkvalitetnijeg stupnja. Natječajna dokumentacija sastoji se, uz navedeni, od još četiri nadmetanja koja su već objavljena - za izgradnju pročistača, rekonstrukciju postojeće mreže, nabavu opreme i nadzor radova. Sve obveze i nadzor moraju biti dovršeni do kraja 2017. godine, a početak radova očekuje se tijekom ove godine. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter