Poreč: Vrata hitne žele otvorena i noću

Intervencija tima hitne pomoći u Poreču (M. MIJOŠEK)
Intervencija tima hitne pomoći u Poreču (M. MIJOŠEK)

Vijeće Grada Poreča i gradonačelnik Edi Štifanić uputit će nadležnim službama Istarske županije zahtjev kako bi i u idućoj godini osigurali standard hitne medicinske pomoći kakav je za Poreč postojao prije reforme 1. studenog 2011., odlučeno je na jučerašnjoj sjednici.

Dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš vijećnike je informirala da još traju pregovori za nadstandard HMP-a u Poreču za iduću godinu između predstavnika stručnih tijela Grada, Istarske županije i županijskog Zavoda za HMP.

Rekla je da su stručni timovi Grada razmatrali prijedlog Županije i Zavoda HMP-a sa sastanka održanog početkom mjeseca na kojemu je dr. Ksenija Božić Družetić predložila da nadstandard za Poreč u idućoj godini bude mobilni punkt u Kanfanaru, kojeg čini tim T2 i pokriva Poreč, Pazin i Rovinj. Predstavnici Grada to su odbili zalažući se da se u nadstandard za Poreč uključe i standardi koje su građani godinama imali, a odnose se na otvorena vrata HMP.

Gradonačelnik Edi Štifanić od nadležnih je pisanim putem zatražio da standard HMP za Poreč u idućoj godini bude onaj koji građanima Poreča osigurava zaštitu na razini spomenute lanjske reforme. Također, zatražio je sadržajni i financijski prikaz prijedloga nadstandarda za županijski HMP u 2013. s jasnim udjelima financiranja svih sudionika pa tako i Grada Poreča, te jasan prikaz nadstandarda za Poreč.

Gradonačelnik je naglasio da nadstandard koji očekuje za Poreč uključuje status otvorenih vrata ispostave HMP Poreč odnosno medicinske sestre i vozača u pripravnosti noću, šestog liječnika i pojačanje za turističku sezonu u idućoj godini po uzoru na isti nadstandard u tekućoj godini, jer navedeno Poreču osigurava približno standard koji je bio zadovoljen do reforme hitne medicinske pomoći.

Basanić Čuš je prenijela kako je gradonačelnik u svom zahtjevu naglasio da je višegodišnje iskustvo sufinanciranja standarda HMP-a, u koje se uključivao i Poreč potpisujući ugovore s Istarskim domovima zdravlja, godinama omogućavao HMP-u u Poreču da zadovolji dva osnovna kriterija: status uvijek otvorenih vrata hitne medicinske pomoći i intervencije na području Poreštine u vremenu do 20 minuta dolaska.

- Nakon posljednje reforme ispostava u Poreču ima zatvorena vrata po izlasku tima T1 kojeg financira HZZO. Tijekom noći, po izlasku tima, Poreč ima potpuno praznu zdravstvenu ustanovu bez i jednog zdravstvenog radnika, a druga intervencija u Poreču i na Poreštini se čeka i do 45 minuta.

Kako je Poreču narušen standard funkcioniranja ispostave HMP-a gradonačelnik je zatražio od nadležnih u županiji da se razradom nadstandarda za Istru u 2013. kompenzira status Poreča i Poreštine, rekla je dogradonačelnica, a gradsko vijeće jednoglasno podržalo takav zahtjev. (Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter