Poreč: Vijećnici ipak prihvatili prodaju Saladinke

Grad Poreč prodao je 13.000 kvadratnih metara zemlje uz uvalu Saladinka (E. V.)
Grad Poreč prodao je 13.000 kvadratnih metara zemlje uz uvalu Saladinka (E. V.)

Vijećnici porečkog Gradskog vijeća izglasali su proračun za 2016. godinu u iznosu od 227 milijuna kuna. - Sad je na izvršnoj vlasti da proračun dosljedno provodi, izjavio je gradonačelnik Edi Štifanić. Radi se o proračunu većem od uobičajenog, a to valja pripisati ambicioznim planovima Grada koji u naredne dvije godine namjerava izvršiti značajan skok u društvenom i socijalnom standardu.

Izgradnja škole

Nakon godina čekanja konačno je odlučeno da počne izgradnja nove zgrade osnovne škole. Uz to obavit će se i adaptacija i proširenje područne osnovne škole u Žbandaju, nadogradnja dječjeg vrtića Radost i obnova zgrada dječjih vrtića u prigradskim naseljima. Te kapitalne investicije opteretit će najviše gradski proračun u ovoj i u idućoj godini, no uz njih valja svakako dodati i najavljena ulaganja u porečku starogradsku jezgru. Proračun za 2016. godinu predviđa prvo i strateško ulaganje u restauraciju palače Sinčić, sjedište Zavičajnog muzeja Poreštine.

Tokom sjednice vijećnici su izglasali i dokument Strategije razvoja Poreča od 2015. do 2020. godine, petogodišnji plan koji sadrži stotinjak projekata koji bi trebali u petogodišnjem razdoblju bitno izmijeniti sliku grada.

Sjednica je doživjela buran obrat prije glasanja o prodaji atraktivnog zemljišta pokraj mora u predjelu Saladinka. Grad je našao kupca koji je nakon dobivenog natječaja uplatio jamčevinu i time se obvezao uplatiti u gradsku kasu oko 12 milijuna kuna.

- Prodali smo 13.000 kvadratnih metara po cijeni od 101 eura, to je maksimalna tržišna cijena za zemljište koje je namijenjeno izgradnji hotela s popratnim objektima. Obavili smo sve moguće razgovore da bismo dobili investitora i napokon ga našli, izjavio je gradonačelnik Štifanić koji je pozvao vijećnike da prihvate prodaju jer "tim novcem ćemo izgraditi školu i osigurati bolju budućnost našoj djeci, a istovremeno izgradnjom hotela (ukupni kapacitet 270 kreveta) imati nova radna mjesta," rekao je on.

No, toj se prodaji protivi grupa građana - vlasnika manjih parcela koje graniče s gradskom parcelom. Traže već godinama da se cijela zona namijenjena turističkoj eksploataciji proda u paketu po sistemu "Grad i mi zajedno". Posredstvom grupe vijećnika unijeli su u raspravu dokument kojim su obznanili da imaju ulagača koji je spreman platiti daleko više od dogovorene cijene od 101 euro i zato je grupa vijećnika predložila da se glasanje o prodaji odgodi i da se u međuvremenu raspiše novi natječaj. Oporbeni vijećnik Vladimir Sladonja napomenuo je da prodajom Grad oštećuje svoje građane kojima će cijena graničnih parcela drastično pasti. Suprotnog je mišljenja gradonačelnik Štifanić.

Osobni obračuni

- Kad mi prodamo zemljište i vaše će parcele dobiti na vrijednosti, smatra Štifanić. Grupa građana - vlasnika parcela koji su pratili tok rasprave otišla je ogorčena i najavljuje sudski spor s Gradom. Tvrde da je natječaj proveden nezakonito, da su izigrani, da je Grad sustavno odbijao s njima razgovarati. Tokom rasprave došlo je do verbalnih sukoba. Pale su optužbe o pogodovanju firmi Funtana koja je dobila natječaj. Cijela se rasprava nasukala na osobnim obračunima o pripadnosti pojedinih vijećnika interesnim grupacijama koje trguju s javnim dobrima. Nakon burne rasprave odluka o prodaji zemljišta u uvali Saladinka ipak je usvojena. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter