Porec: Vecernji povjetarac donosi smrad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici naselja Porec Jug ponovno žive iza zatvorenih vrata i prozora zbog nesnosnog smrada koji se, kako kažu, ponovno širi s Košambre unatoc tome što je obnovom starog deponija i osuvremenjivanjem zbrinjavanja otpada te kemijskim tretmanom bilo jamceno da smrada nece biti.

Zašto i što tocno smrdi pitali smo u komunalnom poduzecu Usluga, no i oni pokušavaju pronaci odgovor na ta pitanja te im nije jasno odakle smrad dolazi. Direktora Rodoljuba Kosica gradani su, navodno, zvali i doma zbog tog problema pa se na Košambri svakodnevno nadzire citav postupak zbrinjavanja otpada. Za sada još nisu ništa otkrili. Gradani, pak, kažu da smrad dolazi s popodnevnim i vecernjim vjetrom, a uvjereni su da je uzrok Košambra.

I dok komunalci promatranjem pokušavaju otkriti odakle smrad, novo-staro izvorište miomirisa otvara se u uvali Peškera. Problem je isti kao i svakog ljeta - visoke temperature, alge koje se raspadaju i muljem zagušen zaljev. Dno zaljeva, naime, nije cišceno desetljecima. Cišcenje je skupo i gradskim vlastima ocito na kraju liste obaveza. Ali, barem bi redovito mogli pisati naloge Usluzi da pokupi alge nakupljene na površini i uz obalu. I više puta tijekom ljeta!



Što kažu gradani? Za novine, imenom i likom - ništa. Šute kao zaliveni, svaki sa svojom škužom. Ali, anonimno može: u naselju Porec Jug smrad je najevidentniji uz cestu Porec - Vrsar. Kuce su zapravo tek par stotina metara zracne linije udaljene od Košambre. Ona se, doduše, ne vidi, ali dok ispijaju jutarnju kavicu u obližnjem kaficu i gledaju u zelenilo šume preko ceste, vide se galebovi koji se hrane na smetlištu.

"Najcešce smrdi kod promjene vremena, a pocelo je s toplijim vremenom. Obicno je najizraženiji smrad izmedu 21 i 22 sata, a smrdi jednako kao u vrijeme kad su poceli sanirati smetlište", bio je detaljan sugovornik u kaficu Josip Kovackic koji se nije htio fotografirati.

Pricu ponavljaju u kiosku, a prodavacica u marketu kaže da ne živi u tom dijelu grada, ali da je cula da se susjedi koji dodu u prodavaonicu žale. Prošlog tjedna se na Brulu povremeno osjetio intenzivan neugodan miris koji je donosio vjetar, ali gosti se nisu žalili, saznajemo iz Riviere Porec.

Kosic odrice mogucnost da smrdi kao prije obnove odlagališta jer je tada smrdjelo raspadnuto staro smece, a sada ga na Košambri nema jer se sve dovezeno isti dan melje i tiješti te tretira kemikalijama, zbog cega ni ne stigne trunuti na otvorenom. Obecava da ce se osobno odazvati pozivu gradana u vrijeme kada bude smrdjelo.

Smrad na Peškeri gradani više nemaju snage komentirati, samo odmahuju rukom na postavljeno pitanje - predugo se ništa ne dogada. Kosic kaže da svakodnevno uklanjaju alge koje ostaju na obali, ali smrde one koje s dna uvale dignu valovi. Koliko bi skupo bilo odmuljivanje dna Peškere ne zna se jer nitko nije niti tražio ponudu.


Podijeli: Facebook Twiter