Poreč: Uskoro priključenje kuća na novu mrežu

Radovi započeti početkom ljeta nastavljaju se na jesen (M. MIJOŠEK)
Radovi započeti početkom ljeta nastavljaju se na jesen (M. MIJOŠEK)

Trgovačko društvo Odvodnja Poreč koji rukovodi izgradnjom nove kanalizacijske mreže i rekonstrukcijom crpnih stanica, sukladno zakonskim odredbama podnijelo je zahtjeve za izdavanje uporabnih dozvola za nove građevine. Preduvjet za izdavanje tih dozvola je provedba tehničkih pregleda.

Obavljeni tehnički pregledi

Koncem kolovoza uspješno je obavljen tehnički pregled kanalizacijske mreže naselja Žbandaj i glavnog kolektora u mjestu Radmani. Predstavnici komisije za tehnički pregled i javnopravnih tijela izvedene su radove pozitivno ocijenili. Nakon toga odrađena su dodatna 22 tehnička pregleda i to za glavni kolektor Mugeba, kolektor Hena – Molindrio, mrežu naselja Stari Červar, mrežu dijela naselja Bolnica, St. Portun, Cancini, Musaleža, Radoši, glavni kolektor Žbandaj, Grbinovica, Buići, Varvari I. i II. faza, naselja Kukci, Stancija Vergotini, glavni kolektor Valkarin – Musalež – Stancija Diklić, Žbandaj, glavni kolektor Radmani, crpnu stanicu Olge Ban, crpnu stanicu Peškera, crpnu stanicu PO 1 na obali Maršala Tita i mrežu naselja Mugeba čije je priključenje na sustav odvodnje uvjetovano puštanjem u funkciju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Poreč jug. Preostaje obaviti još 22 tehnička pregleda koji se planiraju provesti u sljedeća dva do tri mjeseca.

Odvodnja uskoro pokreće postupak za priključenje domaćinstava na sustav javne odvodnje, a nakon stjecanja svih administrativnih uvjeta.

Postavljeno 20 kilometara kanalizacije

- Priključenje korisnika na novoizgrađenu kanalizacijsku mrežu bit će moguće po dobivanju uporabne dozvole, o čemu će građani biti obaviješteni putem oglasne ploče naselja i web stranice www.odvonjaporec.hr , rekli su nam u Odvodnji.

Inače riječ je o kapitalnom projektu za Poreč i cijelu Poreštinu koji se s više od 70 posto financira sredstvima europskih fondova. Direktor Odvodnje Milan Laković je nedavno rezimirao obavljene radove i one koji će započeti u jesen nakon zaključenja turističke sezone. Dakle, od planiranih 61,6 kilometara gradnje nove kanalizacijske mreže ostvareno je 99,76 posto, a preostalih 150 metara ostalo je za jesen zbog zahtjevnog pristupa međunarodnog kabela Hrvatskog telekoma, strukture tla i obustave gradnje tijekom turističke sezone. U dijelu rekonstrukcije postojeće kanalizacijske mreže od ukupno planiranih 21.203 metara izvedena su 20.862 metra, što je 98,4 posto, te izgrađeno pet od predviđenih šest crpnih stanica. Inače tijekom cijele godine Poreč i Poreština pretvoreni su u veliko gradilište. Radilo se užurbano sve do kraja lipnja no, špica turističke sezone dočekana je s dobro uređenim prometnicama tako da problema nije bilo. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter