Porec uskoro dobiva plinsku mrežu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja proteklog tjedna izvedeno je gotovo dvije trecine od 1.500 metara plinske mreže koliko je planirano izgraditi u prvom dijelu širenja mjesnog plinovoda u Porecu, doznajemo od Ognjena Cosica, rukovoditelja pogona Porec - Vrsar u pulskoj Plinari, operatera distribucijskog sustava Istre. Ukoliko teren bude išao na ruku izvodacima, završetak polaganja cijevi za transport plina u ovom dijelu grada, planiran je kroz par tjedana.

- Na mrežu ce se moci prikljuciti svi koji se nalaze na trasi i kojima se može dati prikljucak kada udovolje uvjetima, te ce se ovom dinamikom ici u oplinjavanje dijelova grada. Kada ce se plin naci u cijevima, ne mogu još precizno reci, ali to ce biti uskoro, veli Cosic.

Valja reci da ce kucni prikljucak gradane koštati 8 tisuca kuna plus PDV, a u to je ukljuceno dovodenje plinske mreže do granica katastarske cestice, te plinski ormaric, brojilo, regulator tlaka, zapor i ispitivanje prije puštanja u pogon. Vlasnici takoder sami moraju financirati cijenu radova na kucnom prikljucku i ugradnju kucne plinske mreže, a cijena tog projekta iznosi oko dvije tisuce kuna.

Za sada u poreckom pogonu Plinare imaju vec zahtjeva za prikljucenje na plinsku mrežu, ali valja reci da se na trasi koja se trenutno gradi nalazi relativno mali broj kucanstava, pa je stoga i broj zahtjeva za sada manji. U prvoj fazi plinofikacije Poreca planirana je izgradnja 13 kilometara mreže, plus prikljucci, koja ce obuhvacati dio od rotora kod Elektroistre do rotora kod Kauflanda, te dio naselja južno od Vlašiceve ulice. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter