Poreč: Urušavaju se gradske zidine

Ograda oko gradskih zidina na početku porečkog lungomarea (V. HABEREITER)
Ograda oko gradskih zidina na početku porečkog lungomarea (V. HABEREITER)

"Dio zidina porečke starogradske jezgre na početku lungomarea, kraj Sjeverne kule, kojima prijeti urušavanje, trenutno je ograđen željeznom ogradom da bi se zaštitili prolaznici, ali je njihova sanacija na čekanju zbog nedostatka sredstava u gradskom proračunu", piše u odgovoru koji smo dobili iz gradske uprave.

Naime, kutni dio gradskih obrambenih zidina već neko vrijeme izgleda prilično nesigurno, a da zid predstavlja opasnost za  prolaznike, svjedoče i pojedine kamene kocke koje su ostale ležati u travi. Neke su od njih uklonjene, kao i kamena ploča koja se nalazila na zidinama, također napukla zbog urušavanja.

Doznajemo da je Grad još 2009. godine, prema zahtjevu konzervatora za prezentacijom novootkrivenih arheoloških vrijednosti tijekom istraživanja u prolazu Peškera, naručio izradu programskog rješenja za obnovu i revitalizaciju kompleksa sjeveroistočne kule i fortifikacijskog sustava povijesne jezgre. Lani je zatražena i dobivena lokacijska dozvola, kojom je obuhvaćena sanacija gradskih zidina kraj lungomarea.

U Gradu ističu da će, prema posebnim uvjetima konzervatora, od licenciranih izvođača zatražiti ponude i troškovnike za interventnu sanaciju kamenog zida te za to nastojati što prije iznaći sredstva u proračunu. (V. HABEREITER)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter