Poreč: Uređuje se dio rive

Jedan od prijedloga budućeg izgleda rive i luke
Jedan od prijedloga budućeg izgleda rive i luke

Grad Poreč kreće u izradu detaljnog plana uređenja dijela gradske rive, o čemu su ugovor danas u gradskoj vijećnici potpisali gradonačelnik Edi Štifanić i direktor pulske tvrtke Urbis 72 Giancarlo Župić.

Riječ je o planu obuhvata oko 10 hektara, od čega 40 posto čini akvatorij, odnosno o području novog dijela rive od izvlačilišta za barke omeđenog šetalištem Viala i područja oko zgrade općinskog suda na kopnu te na morskom dijelu omeđenog molom otoka Sv. Nikola.

Na ovom su dijelu planirani novi sadržaji - od dogradnje južnog lukobrana, izgradnje operativnog platoa i novog mola do marine, koji će prihvatiti veliki dio pomorskog prometa koji je trenutno lociran na starom dijelu rive. U obuhvat plana ulazi i rekonstrukcija objekta izvlačilišta u sklopu koje je planiran jedan novi sanirani čvor, dok će benzinskoj crpki Ine biti ponuđena nova lokacija.

- Riječ je o malom, ali vrlo osjetljivom i kompleksnom području. Izrada plana je prvi korak da se ide u stvarnu realizaciju tog dijela luke, ali i za dovođenje u red cijele gradske rive da bi bila na ponos građanima.

Projekt uređenja planiramo kandidirati na strukturne fondove EU-a. Željeli bismo da se građani uključe u javnu raspravu jer će sigurno dati kvalitetne sugestije, rekao je Štifanić.

Kako je rekao pročelnik gradskog Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin, izrada DPU-a jedna je od faza ukupnog programa uređenja gradske rive i porečkog akvatorija, u kojem su osnovni sudionici Grad Poreč i Lučka uprava. U sklopu programa već su obavljeni pripremni radovi - od izrade konzervatorske podloge, provedenih natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog uređenja, izvedene maritime studije, razvojne studije, programske osnove i drugih.

Dodao je da je u tijeku provedba postupka prihvaćanja studije o utjecaju na okoliš luke Poreč, koja je već prošla proceduru savjetodavnog tijela Ministarstva zaštite okoliša i čeka zaključak ministra, nakon čega će se naći na javnoj raspravi pred građanima.

Studija će se po prihvaćanju ugraditi u prijedlog DPU-a nakon čega će uslijediti javna rasprava i donošenje plana, a potom izrada projektne dokumentacije i uređenje po fazama. Hrvatin je pritom prikazao detaljnu analizu gradske rive sa sadašnjim stanjem i mogućim rješenjima koje se odnose na hortikulturno uređenje i sređivanje stanja prometa i štandova u Vialama. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter