Poreč ugostio seminar EX.PO.AUS

Sandra Ilić, Vladimir Torbica i Nadia Štifanić Dobrilović na otvaranju skupa (K. FLEGAR)
Sandra Ilić, Vladimir Torbica i Nadia Štifanić Dobrilović na otvaranju skupa (K. FLEGAR)

Obilaskom Eufrazijane pod stručnim vodstvom dr. Ivana Matejčića u četvrtak su u Poreču počeli dvodnevni seminar i radionica o pripremi UNESCO Planova upravljanja i njihove primjene u širem kontekstu razvoja gradova, brendiranja i suvremenih pristupa u očuvanju i promoviranju baštine.

Seminar koji je zaključen danas dio je projekta EX.PO AUS - EXtension of POtentiality of Adriatic UNESCO Sites (unapređenje potencijala UNESCO-vih područja na Jadranu), sufinanciranog sredstvima EU-a u sklopu IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. Projekt uključuje 12 partnera iz sedam država na Jadranu, među kojima je i Istarska županija.

- Kulturni djelatnici i stručnjaci iz zemalja sa spomenicima uključenim na UNESCO-ovu listu okupili su se u Villi Polesini kako bi razmijenili iskustva, predstavili što su i kako dosad učinili te raspravili kako na održivi način upravljati takvim spomenicima.

Naš je cilj upoznati iskustva vrhunskih svjetskih stručnjaka te ih usporediti s planom upravljanja koji smo izradili za Episkopalni kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču. Ukoliko nam se pruži prilika nešto poboljšati i implementirati kvalitetnu novu ideju, to ćemo i učiniti, kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, koji je i voditelj projekte aktivnosti.

Napomenuo je da je jedan od osnovnih ciljeva omogućiti da spomenici budu samoodrživi prihodovanjem sredstava koja će biti reinvestirana u njihovu obnovu i održavanje.

"Radi se o zahtjevnom i dugotrajnom procesu, ali sam siguran da će ga u slučaju Eufrazijane Porečka i pulska biskupija, Istarska županija i Grad Poreč, kao tri temeljna partnera, zajedno s građanima koji su također sudjelovali u izradi plana, i ostvariti. Održivo upravljanje spomenicima, važno je ne samo radi turističke ponude, već i da bi domaće stanovništvo shvatilo kakvo veliko spomeničko bogatstvo ima u svom okruženju i kako bi mu pristupilo na adekvatan način", zaključio je Torbica.

Istaknuo je da je iz Istri na UNESCO-ovoj listi materijalne kulturne baštine samo Eufrazijana, a onoj nematerijalne istarska ljestvica. No, cilj je kandidirati još nekoliko lokaliteta, u prvom redu Arenu u Puli, Motovun kao urbanu cjelinu i fenomen istarskih fresaka koje se nalaze u 140 crkvica.

Okupljene je na otvaranju pozdravila i porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović koja je izrazila zadovoljstvo što se ovaj skup održava upravo u Poreču. Ponadala se da će osim novih ideja i strategija za očuvanje i valorizaciju kulturne baštine, rezultirati i valorizacijom drugih vrijednih lokaliteta i spomenika u Poreču.

Projekt EX.PO AUS predstavila je Sandra Ilić, koordinatorica projektnih aktivnosti Istarske županije, a plan upravljanja Eufrazijanom Sanja Tišma, ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba. Prvog dana rada na programu su bila i predavanja Katri Lisitzin, savjetnice za kulturnu baštinu iz Švedske, Aleksandre Kapetanović, iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Mirele Mulalić Handan, izvršne dužnosnice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Rut Carek, voditeljice i glavne tajnice Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva kulture, Mitja Guštin i Savin Jogan s Instituta za baštinu Mediterana, Univerziteta na Primorskem, znanstveno-istraživačkog centar, Kopar te Andrej Sovinc, zamjenik direktora i voditelj parka Sečovljanske solane iz Pirana i drugih.

Završni dan radionice donio je izlaganja stručnjaka iz područja vizualnih umjetnosti, inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi, te arhitekture. Među uvodnim izlaganjima bila su i ona predstavnika ministarstva kulture Rut Carek i Bruna Diklića, a potom je Dean Skira predstavio temu "Današnje svjetlo na nekadašnjim građevinama".

Višestruko nagrađivani arhitekti Krešimir Rogina i Vinko Penezića svoju su temu naslovili "Baština u kibernetičkom prostoru – Provokacija, subverzija ili možda ipak realnost?", a uslijedila je tema "Implementacija multimedijskih instalacija u prezentaciji kulturoloških turističkih proizvoda i destinacija" Borisa Bengeza, direktora Idea Studia.

Ervin Šilić, direktor tvrtke Novena, predstavio je promidžbu baštine kroz virtualnu stvarnost, uz ostalo i na primjeru virtualnih šetnji s vođenjem kroz Eufrazijevu baziliku i Nacionalni park Plitvička jezera.

Prema riječima organizatora, u radu seminara i radionica okupilo se više od stotinu kulturnih djelatnika iz Istre koji se bave zaštitom i promocijom kulturne baštine, povjesničara umjetnosti, sveučilišnih profesora, arhitekata, turističkih i kulturnih djelatnika, te studenata kulture i turizma iz Pule, sa zaključkom pročelnika. (K. FLEGAR, B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter