Poreč: U ponedjeljak počinju "Dani harmonike"

Učiteljice Ignjatović, Šterpin Zagoranski, Radetić Fatorić, Lovrečić i Šugar (V. HABEREITER)
Učiteljice Ignjatović, Šterpin Zagoranski, Radetić Fatorić, Lovrečić i Šugar (V. HABEREITER)

Četiri koncerta učenika i studenata harmonike, koncert zanimljivog svjetski priznatog Dua Mascagni, te seminari i stručna predavanja i vijeća događanja su koja će obilježiti sedme Dane harmonike, manifestaciju posvećenu ovom instrumentu koja u ponedjeljak počinje u porečkoj osnovnoj glazbenoj školi Slavka Zlatića.

- Manifestacija nije natjecateljskog duha, već ima za cilj pružiti mogućnost nastupa svim učenicima harmonike u našoj školi, neovisno o tome namjeravaju li se glazbom baviti profesionalno ili iz zabave. To je ujedno prilika za promociju harmonikaškog odjela, jednog od najstarijih u našoj školi koji djeluje već 40 godina i koji broji ukupno pedeset učenika. Osim toga, to je i prilika za suradnju s drugim glazbenim školama u Istri i drugim županijama, kao i za edukaciju i razmjenu iskustava učenika i profesora kroz razne radionice, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta pri kojemu škola djeluje.

Prvi koncert održat će se u ponedjeljak u 18.30 sati u područnom odjelu glazbene škole u Vrsaru, na kojem će uz sadašnje učenike nastupiti i bivši polaznici škole - Mateo Legović, Sandi Berneš i David Kocijančić.

Pročelnica harmonikaškog odjela škole Ana Šterpin Zagoranski kao posebnu "glazbenu poslasticu" istaknula je koncert koji će se u utorak 18.30 sati održati u koncertnoj dvorani škole u Poreču na kojem će nastupiti Duo Mascagni koji čine harmonikaš Franko Božac iz Pule i pijanistica Charlene Faruggia s Malte koji su nastupali na pozornica diljem Europe i SAD-a.

- Faruggia se smatra jednom od najboljih malteških glazbenica nove generacije, a Božac je glazbenik iz našeg okruženja koji je ostvario uspjeh na međunarodnoj sceni, oboje su studirali na Royal Academy of Music u Londoanu i ostvarili nastupe diljem svijeta, rekla je Šterpin Zagoranski. Nakon koncerta glazbenici će odgovarati na pitanja učenika i publike.

U srijedu na programu je županijsko stručno vijeće učitelja harmonike Istarske, Primorsko - goranske i Ličko - senjske županije, a u 18.30 sati učenici glazbenih škola ovih županija održat će zajednički koncert u kazališnoj dvorani. U četvrtak u jutarnjim satima na programu je masterclass Bošca, ujedno i docenta na Odjelu za klasičnu harmoniku Sveučilišta u Puli, a istog dana u 18.30 sati koncert će održati studenti ovog odjela.

Manifestacija završava u petak u 17 sati završnim koncertom i podjelom priznanja polaznicima masterclassa. Manifestaciju osmislili i vode učitelji harmonike u "Zlatiću", uz Šterpin Zagoranski, Tamara Ignjatović predstojnica škole, Vilijana Šugar, Anamarija Lovrečić i Paolo Peruško, čiji su učenici već godinama, redovito porečki predstavnici na regionalnim, državnim i inozemnim natjecanjima. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter