Poreč: U novo lito s novim rotorima

Promet u rotoru Vrvari za radova se odvijao uz semafore (V. HABEREITER)
Promet u rotoru Vrvari za radova se odvijao uz semafore (V. HABEREITER)

Danas nakon 15 sati u promet će biti puštena sva četiri novoizgrađena porečka rotora, informacija je to koju su nam u subotu potvrdili voditelji gradilišta i Edo Kos, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta koje investiraju u ove zahvate.

Četiri kružna raskrižja, neslužbeno nazvana prema lokacijama pokraj kojih se nalaze, Vrvari, Parens te veliki i mali rotor u uvali Molindrio, nalaze se na važnim državnim i županijskim prometnicama na ulazu u Poreč i znatno će povećati protočnost i sigurnost u prometu.

Nakon priprema, radovi na rotorima startali su početkom listopada, a uz nekoliko kišnih dana koji su ometali radnike, sve se odvijalo prema planu pa će i biti pušteni u promet prije kraja godine. Kompletan završetak radova najavljen je za početak siječnja, nakon blagdana, jer je za taj dio potrebno potpuno zatvoriti raskrižja na četiri dana zbog postavljanja završnog sloja asfalta.

Najveći od navedenih je rotor Vrvari, izgrađen kraj istoimenog naselja, na križanju državne ceste Poreč - Pazin i porečke obilaznice.

Ovaj će rotor od Badnjaka biti u funkciji uz privremenu prometnu regulaciju, imat će postavljenu kompletnu vertikalnu signalizaciju, a u funkciji će biti dio javne rasvjete. Preostaje još postaviti završni sloj asfalta i horizontalnu signalizaciju.

Slična je situacija i s rotorom kraj trgovačkog centra Parens, odnosno na spajanju županijske ceste Novigrad - Vrsar i državne ceste Poreč - Pazin, kraj dvorane Žatika. Ovdje je u subotu ujutro u tijeku bilo postavljanje rasvjetnih tijela, koja su kao i na ostalim novim rotorima ekološka, s LED svjetlima.

Postavljena je i vertikalna signalizacija, tlakovac i ravni sloj asfalta te nogostupi. Nakon novogodišnjih blagdana slijedi postavljanje završnog asfalta i naknadno hortikulturno uređenje.

Iako je njegova gradnja počela oko tjedan dana kasnije, danas će promet krenuti velikim rotorom u uvali Molindrio.

Na ovom rotoru promjera 50 metara spajaju se cesta koja vodi prema Bijeloj uvali i Vrsaru, cesta prema Poreču, budući južni krak zaobilaznice i cesta prema Mugebi na kojoj je također izgrađen manji rotor promjera 18,3 metra.

U sklopu ovoga zahvata izvršena je rekonstrukcija ceste prema Vrsaru u duljini od kilometra, kojom su "izravnani" bivši opasni zavoji. Preostaje još postaviti rasvjetu, tlakovac i signalizaciju.

Iako će rotori biti pušteni u promet prije Božića i olakšati prometovanje Porečanima i njihovim gostima, izvođači mole sve vozače da zbog završnih radova i privremene signalizacije u novim raskrižjima voze oprezno. (Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter