Poreč: U kući zatekao pa ulovio provalnika

(M.SARDELIN)
(M.SARDELIN)

Troje mađarskih državljana u dobi od 23, 39 i 52 godine privedeno je u četvrtak u pritvorsku jedinicu PU istarske zbog sumnje da su u Poreču u srijedu počinili kazneno djelo teške krađe, a policija traga za četvrtim članom provalničke skupine.

Naime, porečka policija je provela kriminalističko istraživanje nad troje mađarskih državljana, 23-godišnjakom, 39-godišnjakom i 52-godišnjakinjom, zbog sumnje na provalu u obiteljsku kuću u Ulici Rade Končara u Poreču.

Prema policijskom izviješću, 56-godišnji vlasnik kuće se vratio doma oko 21 sati te je u kući uočio nepoznatog muškarca. Kada je muškarac izašao na balkon i primijetio vlasnika, počeo je bježati, no 56-godišnjak ga je sustigao i zadržao do dolaska policijskih službenika. Utvrđeno je da se radi o 23-godišnjem mađarskom državljaninu, koji je uhićen, a u blizini mjesta događaja zatečeni su i 39-godišnjak i 52-godišnjakinja, koji su također uhićeni zbog sumnje da su sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, u četvrtak u večernjim satima, osumnjičeni su privedeni pritvorskom nadzorniku, a potraga za četvrtim muškarcem još traje.

Nekima ljetni mjeseci znače uživanje na suncu, a nekima prilika za lakim plijenom. Najveća koncentracija zlonamjernika je na obalnom dijelu gdje ima veliki broj gostiju koji se opuštaju i koji zaborave na sigurnost svoje imovine. Postoje mnogobrojni faktori, odnosno uvjeti koji pogoduju činjenju kaznenih djela ili nastanku drugih štetnih događaja koji proizlaze iz nemarnosti, nepažnje, površnosti, lakomislenosti, nemarnog odnosa prema osobnoj i društvenoj imovini, nedovoljna fizička i tehnička zaštita i drugi propusti potencijalnih žrtava.

Primjerice, krađa sa svojim svemogućim oblicima, pored motiva leži u čestoj prilici koju stvara žrtva. Velik broj građana iskazuje veliku brižnost u pogledu čuvanja svoje i društvene imovine što kradljivci vješto koriste. Iz neznanja i ravnodušnosti propuštaju se potrebne mjere predostrožnosti. U svakom slučaju, ostaje činjenica da su pri svakoj provali neizbježne posljedice za žrtvu.

Ne radi se samo o pretrpljenoj šteti nego je provala i psihičko opterećenje. Dom žrtve više nije siguran i to uzrokuje strah od budućnosti jer ako je jednom provaljeno situacija se može u svakom trenutku ponoviti. Između ostalog, često se zbog nesnalaženja, neinformiranosti i nemarnosti žrtve, na krivi način tumači uloga policije i narušava određena društvena uloga pa i povjerenje u policiju. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter