Poreč: Turistička zajednica zaključana na Božić

Ovog su Božića u Poreču prijavljena 703 gosta (Jelena PREKALJ)
Ovog su Božića u Poreču prijavljena 703 gosta (Jelena PREKALJ)

- Dobar dan, gdje možemo pronaći hotel s welnessom?, zaskočilo nas je pitanje u praznom porečkom kafiću na Badnjak. Na vratima piše free wifi, blizu je prostor Turističke zajednice, a prijateljica i ja daleko smo od stručnjaka za saune.

Tada mi padne na pamet da smo valjda jedina dostupna živa bića u centru Poreča na Badnjak popodne, a ljubazni talijanski par bez rezervacije smještaja potvrđuje:

- Mislili smo da ćemo naći smještaj preko info-punkta ili da će negdje pisati što je otvoreno, ali bez uspjeha.

Kako su nam i u Turističkoj zajednice Poreča potvrdili, za Božić i dan poslije, na Sv. Stjepana, nisu radili. Radnim danom, uključivši i protekli Badnjak, otvoreni su od 8 do 16 sati.

Na vratima Turističke zajednice Poreča je natpis - radnim danom od 9 do 16, subotom od 9 do 13. Spomena o radnom vremenu u nedjelju i praznicima nema ni traga.

U Poreču gradskog interneta, preko kojeg bi mogli potražiti informacije o smještaju, ima na rivi i Trgu Joakima Rakovca, ali ne i u blizini Turističkog ureda, stoga se turist ponovno nađe na suhom.

Žalosno je što TZ Poreča nije otvoren i u popodnevnim satima te za Božić i Sv. Stjepana.

Mnoge turističke zajednice rade u duhu državnih službenika, uz pokoju dobru iznimku za blagdane, što bi rekli "trude se prilagoditi potrebama turista". Ruku na srce, većina turista ipak ne dolazi u radno vrijeme državnih službenika, već onda kad imaju slobodne dane.

Ovog su Božića u Poreču prijavljena 703 gosta, dvostruko manje nego lani kad je blagdan pao u dane vikenda, a najviše ih dolazi iz Italije i Slovenije.

Naš talijanski par prvi je put došao u Istru i Poreč ih se, ne treba ni reći, nije previše dojmio. Stoga nisu bili ni zainteresirani kad smo ih uputili u Parentium, Gran Palazzo i Dijamant, jedine otvorene hotele s wellnessom za koje znamo, ali su im zato na spomen unutrašnje Istre zacaklile oči.

Nakon nazivanja poznanika, motovunskog hotela Kaštel u kojem nisu radili za Božić zbog slabog interesa i recepcije Istarskih toplica gdje se nisu javljali, skicirale smo im cestu.

Par je žurno otišao u noć i dalje ne znajući hoće li naći željeni smještaj. Uputila bih ih i kod poznanika iznajmljivača, ali ako traže saunu i spremni su potrošiti na hotel ili toplice s četiri zvjezdice, apartman s klimom u kojem će morati kuhati vjerojatno im nije ni na pameti. (M. DAMJAN)

Za Novu godinu TZ ipak radi

Sudeći po najavama iz porečkog TZ-a, za novogodišnje blagdane bit će otvoreni nekoliko sati, u nedjelju, 30. prosinca, od 9 do 14 sati, a za Novu godinu od 10 do 14 sati. Ostale radne dane rade uobičajeno.

U Poreču će tada biti otvoreno i više hotela, točnije 11 za razliku od pet koji su bili otvoreni za Božić, sve zahvaljujući bogatijem novogodišnjem dočeku koji će razbuditi usnuli grad.

U Puli otvoreni svakog dana

Turistička zajednica u Puli radi svaki dan, uključujući Božić i Novu godinu, iako im je najduže zimsko radno vrijeme također od 8 do 16 sati.

Kako kažu, prije desetak godina radili su i duže tijekom blagdana, ali nije bilo interesa gostiju koji, ako imaju mobilni internet ili laptop, mogu pregledati sve informacije odmah ispred turističkog ureda ili u obližnjoj kavani.


Podijeli: Facebook Twiter