Poreč tri tjedna ranije premašio tri milijuna noćenja

U lučici su medicinari ostavili rukavice (M. SARDELIN)
U lučici su medicinari ostavili rukavice (M. SARDELIN)

Čak 21 dan prije nego prošle godine Poreč je u rekordnom roku na dan 11. rujna premašio tri milijuna noćenja, čime je ostvareno devet posto više noćenja nego prošle godine, ustvrdio je to na konferenciji za novinare u hotelu Laguna Parentium direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik, podsjetivši da je dvomilijunto noćenje ostvareno 5. kolovoza. Od prvog dana ove godine do 11. rujna, prema podacima sustava eVisitor, ostvareno je ukupno nešto više od 488 tisuća dolazaka, što je rast od devet posto. Uz Velenika na presici je bio gradonačelnik Loris Peršurić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim turističkim rezultatima, na čemu je zahvalio svim Porečanima koji su tome pridonijeli.

Ulaganja javna i privatna

- Činjenica da smo ostvarili 260 tisuća novih noćenja govori u prilog još jednoj odličnoj, vjerojatno rekordnoj turističkoj sezoni. Pri tome su hoteli ostvarili porast od pet posto, privatni smještaj od čak 18 posto, a kampovi dva posto. Na prvom su mjestu po nacionalnosti Nijemci pa Austrijanci, Slovenci i Talijani. Posebno raduje dvoznamenkast porast domaćih gostiju koji su se ponovno vratili zahvaljujući kongresima i drugim velikim mogućnostima koje Poreč pruža. Veseli nas i povrat gostiju iz Britanije jer su tradicionalni gosti pred i posezone, rekao je Velenik.

Po njemu, razlozi ovog uspjeha su dobra suradnja javnog i privatnog sektora, uspješno odrađene promotivne aktivnosti na emitivnim tržištima u suradnji s HTZ-om i TZIŽ-om te vlastitim kanalima promocije i treće, što smatraju najvažnijim, pozicioniranje je kvalitetnih sadržaja koji mogu biti motivom dolaska naročito u pred i posezoni.

- Uz to što stvaramo nove motive dolaska, radimo programe brendiranja destinacije kao mjesta vrhunske zabave i animacije, kao što je Poreč Open Air festival i Festival vatrometa. A bez sinergije privatnog i javnog sektora - gotovo ne postoji projekt koji nije financiran tom suradnjom. Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu u privatnom i javnom sektoru Poreč sve više liči na destinaciju s četiri zvjezdice. Pri tome javni sektor nimalo ne zaostaje, pri čemu su najvažnije investicije dovršetak južnog kraka zaobilaznice i pješačko-biciklističke šetnice u uvali Peškera te uređenje nove gradske plaže u centru grada, naveo je Velenik i istaknuo da je u niz projekata javnog sektora samo ove godine uloženo 300 milijuna kuna. Čelnik TZ-a zaključio je da Poreč punim jedrima plovi u još svjetliju budućnost.

Svi žive od turizma

- Veseli me ovaj uspjeh jer je tri milijuna noćenja ostvareno tri tjedna ranije. Tome su pridonijeli mnogi faktori, među kojima brojne manifestacije tijekom cijele godine. Zahvala svim građanima jer svi direktno ili indirektno žive od turizma. Uz sve navedeno najbolja reklama je kada svake godine ponudimo i nešto novo pa onda naš gost prenese dobre dojmove svima koje poznaje, kazao je gradonačelnik Peršurić.

Hirschovi 51 godinu ljetuju u Poreču!

Konferencija za novinare bila je prigoda da se zahvali i prigodnim poklonom nagradi vjernost i povjerenje Petera i Marlies Hirsch, njemačkog para koji upravo ovaj mjesec obilježavaju 51. godinu ljetovanja u Poreču!

- Toliko nam se svidio Poreč da smo odlučili ponovno doći i tako iz godine u godinu. Sviđa nam se more, grad, obala je lijepa. A onda smo upoznali obitelj Dobrilović i oni su krivi što se stalno vraćamo svake godine, izjavili su supružnici Hirsch. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter