Poreč traži od države zgradu teritorijalne obrane

Zgrada se nalazi na atraktivnoj lokaciji blizu velikog gradskog parkirališta 
Zgrada se nalazi na atraktivnoj lokaciji blizu velikog gradskog parkirališta 

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić prošlog je tjedna bio u Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) u Zagrebu zbog rješavanja pitanja zgrade štaba teritorijalne obrane, ali kako nam je rekao, nikakvi konkretni odgovori niti zaključci nisu donijeti. Održavanje sastanka potvrdila nam je predstojnica ureda ravnatelja AUDIO-azadužena za odnose s javnošću Mihaela Fleker.

- Nisam osobno sudjelovala na sastanku, ali mogu reći da je Grad Poreč iskazao interes za ovu nekretninu. Dogovoreno je da se kompletira dokumentacija sa svih strana, uključujući i Ministarstvo obrane, te da se ponovno održi sastanak i dogovori kako sve to provesti i pokrenuti proceduru za stavljanje zgrade u funkciju, rekla je Felker.

Zgrada u kojoj je nekada bilo sjedište štaba teritorijalne obrane od rata stoji neiskorištena i propada, iako gradske vlasti za nju imaju velike planove i tražili su od države da im se dodijeli na korištenje i riješi nekoliko gorućih problema smještaja javnih službi.

Zgrada je javne namjene i uz pripadajuće je dvorište u vlasništvu Republike Hrvatske i u posjedu Ministarstva obrane. U vrijeme Domovinskog rata služila je potrebama MORH-a, Hrvatske vojske, Grada Poreča, civilne zaštite i policije. Otkad su posljednji korisnici napustili zgradu, ona propada. S nje padaju komadi fasade, zub vremena nagriza metalna sjenila na prozorima, niču grafiti, a da postane okupljalište beskućnika vjerojatno priječi samo blizina policijske postaje. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter