Porec: Tjednima rade bez slobodnog dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa zaposlenih u poreckom supermarketu Plodina zatražila je od Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) pomoc u ostvarivanju radnih prava koja se, po njihovim navodima, vec dulje vrijeme ne poštuju u opsegu koji jamci Zakon o radu.

Iskustva radnika culi smo iz prve ruke, posredstvom ureda SIK-a u Porecu, i pod uvjetom da ne objavljujemo imena, jer se pribojavaju posljedica, a neki i da im istekom ugovora o radu on nece biti produljen. Uglavnom je rijec o ženama, a neke od njih su završile samo osnovnu školu.

Navode da od kraja lanjske turisticke sezone Plodine u Porecu rade s premalo ljudi. Opseg posla je sve veci te, iako s poslodavcem imaju ugovor o radu na 40 sati tjedno, što mora ukljucivati i dan odmora, na posao dolaze svih sedam dana u tjednu.

Osim toga, rade i po sat-dva dulje od sedam sati dnevno, na koliko su se obvezali ugovorom, a dodatni sati im se ne evidentiraju kao prekovremeni, niti su im placeni. U vrijeme inventure takoder besplatno rade dulje, a po njihovim navodima, šefovi ni ne vode preglednu evidenciju o satima koje radnici odrade.



Voditeljica ureda SIK-a u Porecu Dorina Buic upozorava da se time ne samo krše propisi, vec i oštecuje radnike.

- Sati se ne smiju pisati po kojekakvim bilježnicama, nego ih treba voditi u propisanoj formi. Takoder, nebilježenje sati nacin je na koji poslodavac postiže da radnici rade dulje, kaže Buic.

Zaposleni vele da se jedva usuduju zatražiti slobodan dan ili godišnji odmor, pa iako su ih nakupili po 20 ili 30, tjednima rade bez ijednog dana pauze. Pokušaji da od šefova dobiju slobodno nerijetko rezultiraju pravim dramama, a ponekad i prijetnjama da ce dobiti otkaz i na njihovo mjesto biti zaposleni drugi ljudi.

- Problem je cesto u odnosu pretpostavljenih prema radnicima, u omalovažavanju i narušenim odnosima. To se dogada kad posao vode osobe koje ne znaju komunicirati ni biti kvalitetni šefovi. Zaposleni moraju znati da ih se ne može tek tako otpustiti, da neke postupke nisu dužni podnositi te da se za svoja prava trebaju zauzeti i izboriti, napominje Buic.

Premda je moguce da se dio navedenoga zbiva mimo znanja Uprave Plodina u Rijeci i da ova dogadanja valja pripisati lošoj organizaciji u poreckoj poslovnici, od Uprave nismo dobili ocitovanje na navode radnika. (M. DODIC)

Plodine bez odgovora

Više smo dana cekali ocitovanje Uprave Plodina na navode radnika, koje smo dostavili e-mailom nakon što nam je telefonom receno da Plodine nemaju obicaj usmeno odgovarati na novinarske upite. Receno je i da ce odjel marketinga proslijediti pitanja Upravi, koja ce na njih odgovoriti - ako procijeni da to treba uciniti. Ocitovanje, medutim, nije stiglo ni nakon ponovljenog telefonskog poziva.


Podijeli: Facebook Twiter