Poreč: Teško ozlijeđen u nasukavanju

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Teške tjelesne ozljede u pomorskoj nesreći koja se dogodila u nedjelju oko 6.20 sati kod otočića Regata u porečkom akvatoriju zadobio je Ž. C. iz Poreča. Nesreća se prema izjavama očevidaca s ribarskoga broda dogodila kada je Ž. C. plovio nedaleko otočića Regata kada je vjerojatno, iz za sada nepoznatoga razloga, na trenutak izgubio svijest te u punoj brzini udario u obalu otočića na koji se nasukao s više od polovice plovila i pri čemu je zadobio teže tjelesne ozljede u predjelu glave.

Nakon nesreće Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je od Centra 112 Pazin dojavu o ozlijeđenoj osobi na oštećenom i nasukanome plovilu na obali otočića Regata nedaleko od Poreča, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula i nadležnom Lučkom ispostavom Poreč pokrenula akciju hitnoga medicinskog transporta.

Budući da se u trenutku dojave najbliže ozlijeđenoj osobi nalazio ribarski brod sa kojega je upućena obavijest o nesreći, MRCC Rijeka je u koordinaciji sa Lučkim kapetanijama Pula i Poreč organizirala ukrcaj djelatnika Hitne medicinske pomoći Poreč na ribarski brod na koji je potom prekrcan i ozlijeđeni voditelj te ujedno vlasnik nasukanoga glisera koji je potom uz liječničku pratnju prevezen u Pulu gdje su pristali u 7,49 sati, kada su ozlijeđenoga u daljnje medicinsko postupanje u pulsku bolnicu prevezli djelatnici pulske HMP.

Prema informacijama iz Opće bolnice Pula zdravstveno stanje ozlijeđenoga hrvatskog državljanina je stabilno i srećom je izvan životne opasnosti. Nakon što je hitan medicinski transport obavljen te nakon što je utvrđeno da je ozlijeđeni voditelj ujedno bio i jedini član posade nasukanoga glisera, djelatnici Lučke kapetanije Pula i Lučke ispostave Poreč na poziciji pomorske nesreće utvrdili su oštećenje plovila u vidu proboja pramčanoga dijela trupa iznad razine mora, koje je potom sanirano te je gliser pripremljen za odsukavanje i tegalj. Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora niti morskoga okoliša, a daljnji očevidni postupak djelatnici Lučke ispostave Poreč provesti će čim ozlijeđeni voditelj, ujedno i vlasnik glisera bude za to zdravstveno sposoban. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter