Poreč: Talijani najbolje pripremaju palentu

Edi Štifanić uručio je nagradu Mattiji Leonardelliju (J. PREKALJ)
Edi Štifanić uručio je nagradu Mattiji Leonardelliju (J. PREKALJ)

Mattia Leonardelli i Simone Casagranda iz restorana Romantik hotel Posta 1899 pobjednici su jedanaestog kulinarskog troboja u pripremanju jela od palente, održanog sinoć u porečkom restoranu Divino u sklopu obilježavanja blagdana sv. Maura.

Pobjednički duo dolazi iz mjesta Montagnana di Piné u okolici Trenta iz obiteljskog hotela i restorana čija se gastronomska ponuda temelji na tradicionalnoj kuhinji. Talijani su visoke ocjene žirija osvojili jelom Romantična trilogija - kroketima od gljiva i palente, raviolima od palente i trokutom od palente i sira te šugom od juneće obrazine i palentom s pancetom.

Drugo mjesto pripalo je chefovima Marku Botiću, Elvisu Rajku i Igoru Olujiću iz porečke konobe Ćakula, a treće mjesto Kristijanu Budiši i Mladenu Volmeru iz restorana Divino.

Domaćini su kao i lani osvojili nagradu publike za najbolje jelo - crnu, bijelu i žutu palentu na podlozi od brodeta.

Natjecanje je vodio književnik i gastro-znalac Drago Orlić, a među uzvanicima bili su gradonačelnik Edi Štifanić i predstavnici Grada, predstavnici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, Udruge ugostitelja te vinarije Damjanić i MIH-a.

Žiri u sastavu: stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat, urednik eno-gastronomske revije Papageno i počasni građanin Poreča Giuseppe Casagrande, Dubravka Blaško s web-portala Glasa Istre, enolog iz Udina Oscar Biagi te vinar Ivan Damjanić iz Fuškulina i gosti probali su po dva jela svakog restorana.  (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter