Poreč: Stup srama za liste bez žena

Volonterke CGI-a u susretu s građanima uz stup srama (K. FLEGAR)
Volonterke CGI-a u susretu s građanima uz stup srama (K. FLEGAR)

Stup srama su danas u prijepodnevnim satima na porečkom Trgu slobode postavile volonterke tamošnjeg Centra za građanske inicijative, kao dio kampanje za unaprjeđenje sudjelovanje žena u političkom životu. Kampanju, pod nazivom Ravnopravne!, provode ženske feminističke organizacije CESI, Babe!, Domine, Delfin i CGI. Ovom su javnom akcijom upozorile građane da političke stranke i dalje krše Zakon o ravnopravnosti spolova, koji ih u članku 15 obavezuje na poštivanje kvote od najmanje 40 posto kandidata jednog spola. Udio žena na kandidacijskim listama za skorašnje lokalne izbore u čitavoj je Hrvatskoj povećan tek za četiri posto, što znači da se na lokalnim izborima kandidira samo 28 posto žena.

- Prosječna zastupljenost žena na kandidacijskim listama za Skupštinu Istarske županije za izbore 19. svibnja je 45 posto i čini se da je riječ o značajnom napretku. Međutim, ovo je prosječni postotak, a stvarno stanje je drugačije. Od devet kandidacijskih listi, na njih pet je manje od 40 posto kandidatkinja. Za mjesto župana, odnosno županice natječe se pet kandidata i samo jedna kandidatkinja, a stanje je nešto bolje među kandidiranima za zamjenika, odnosno zamjenicu župana s osam kandidata i četiri kandidatkinje. Od 36 kandidiranih za gradonačelnika ili gradonačelnicu samo je jedna žena, Lucija Debeljuh u Vodnjanu, a i tu se udio kandidatkinja povećava u slučaju zamjenica, objašnjavale su organizatorice prolaznicima koji su se oprezno približavali stupu.   

U deset istarskih gradova istaknuta je 71 kandidacijska lista za gradska vijeća, a na njih 34 nema dovoljno žena. Još je slabija zastupljenost žena za općine - od 129 lista u 31 općini, njih 90 ne zadovoljava kvotu. Ovo su posljednji izbori u kojima se kazne za one koji prekrše zakon i ne ispunjavaju kvotu ne naplaćuju.

- Izračunale smo iznose za stranačke i liste građana u pojedinim jedinicama lokalne samouprave i Županiji. Kad bi se kazne naplaćivale, najviše bi novca u državni proračun iz Istre poslale liste građana – njih 32 iz gradova i općina morale bi platiti čak 780 tisuća kuna, 40 tisuća je kazna za neuravnoteženu listu za Žžupanijsku skupštinu i gradsko vijeće, a upola manje za općinsko vijeće. Na prvom mjestu rang liste stranaka u Istri je HDZ sa 620 tisuća kuna, slijedi SDP s 560 tisuća, a treći je IDS s 520 tisuća. Ukupno je to nešto više od 2,5 milijuna kuna, ako dodamo i stranke koje bi morale platiti samo jednu ili dvije kazne, ispričale su volonterke. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter