Poreč: Stihovi i more povezali jezike

(S. LEHMAN)
(S. LEHMAN)

Pedesetak učenika porečkih osnovnih škola sudjelovalo je preksinoć na 3. susretu mladih pjesnika i recitatora "Stihovi ne poznaju granice", u povodu Međunarodnog dana pjesništva.

U duhu maksime susreta i ovogodišnjeg mota "More briše granice, more spaja jezike" u teatrinu Zajednice Talijana čuli su se stihovi na hrvatskom, uključujući i čakavski dijalekt, talijanskom i albanskom, jezicima s obala Jadrana koji su u Poreču prisutni i u osnovnoškolskom obrazovanju. Govorili su ih i pjevali učenici Talijanske osnovne škole "Bernardo Parentin" i Osnovne škole Poreč, među kojima i oni koji pohađaju nastavu i na albanskom jeziku.

Organizator ove manifestacije porečko je Društvo Naša djeca koje i njome želi potaknuti veće povezivanje i bolje upoznavanje lokalnih nacionalnih i jezičnih zajednica na kulturnom planu.

Susret je vodila DND-ovka Vesna Milanović, knjižničarka u OŠ Poreč i voditeljica njene Male scene koja je također nastupila s kraćim programom. U goste je iz Bakra stigla Čakavska scena tamošnjeg DND-a koja je na čakavskom izvela recital "Dih od mora".

Porečke učenike su za nastup pripremile Vesna Milanović, Nadija Vinkerlić Kos, Zlata Katana Martić, Ester Grubica i Florina Lumezi.

U punom teatrinu višejezični pjesnički susret pratili su i predsjednici gradskih vijeća talijanske i albanske manjine, Ondina Lubessi i Idris Sulejmani, ravnatelji obiju osnovnih škola Ester i Edi Zarli, u ime Grada Poreča okupljene je pozdravila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, a u ime DND-a predsjednica Sonja Kotur Lovreković. (G. P.)


Podijeli: Facebook Twiter